princ-hari-megan-markl_ls-2

Мегзит – голямото разочарование за кралицата

11 януари 2020

На 27.11.2017г. британският принц Хари обяви годежа си с три години по-възрастната от него актриса с афроамерикански корени, един неуспешен брак зад гърба си и липса на благородно потекло – Меган Маркъл. Трета година не минава ден без светът да се занимава с тази история, която стартира като щастлива приказка за сбъдната любов, въпреки строгия протокол на британската корона и един куп правила, спазвани стотици години, които бяха нарушени само в името на това тя да се случи.

 34838349_608375746201301_1379802134110797824_n.m

Всички се умилихме от решението на кралица Елизабет II да разреши този брак, макар, че назад в историята на британската корона чичо й – крал Едуард VIII абдикира в името на това да последва любовта си, защото просто не може да се ожени за разведената си любима, докато е крал, а сестрата на кралица Елизабет – принцеса Маргарет страда през целия си съзнателен живот заради неслучената любов с Питър Таусенд вече разведен и с категорична забрана да бъде съпруг на принцеса, именно заради този „грях“.

Малко след обявяването на годежа, принц Филип – дядо на принц Хари, казва на любимия си внук: „С актирисите се забавляваш, в кралското семейство не се женим за тях!“, но на 19 май 2018г. бракът на принца и разведената американска актриса Меган Маркъл вече е факт. До олтара я отвежда престолонаследникът принц Чарлз, който е най-големият й фен в кралското семейство, може би защото сам е страдал цял живот от правилата, които са му пречили да бъде щастлив.

 

Британка, която гадае на аспержи, е предсказала, че Хари и Меган ще се „отцепят“ от кралското семейство, пише в. „Дейли стар“, съобщава БТА.Джемайма Пакингтън, 64-годишна гадателка от Бат, твърди, че още миналата година е предвидила „сътресението“ в кралската фамилия, хвърляйки аспержи на пода.

„Това беше една от първите ми прогнози за 2020 година“, казва предсказателката, допълвайки, че Нейно Величество и най-близкото й обкръжение ще преживеят шокиращото решение на Хари и Меган.

Чрез метода си Джемайма Пакингтън вече е предвидила събития като поражението на Тереза Мей и победата на Англия на световното първенство по крикет.Гадателката разкрива, че за прогнозите си използва само свежи устършърски аспержи, отгледани в Ившам.

В какво се състои методът ѝ? Джемайма разяснява, че взима шепа връхчета от аспержи, хвърля ги във въздуха и разчита образуваните форми и модели след падането им на пода.Гадателката допълва, че прави предсказания от 8-годишна, след като е наследила дарбата на своя възрастна леля, която „разчитала“ чаени листа.

Полукралски особи

Британският принц Хари и неговата съпруга Меган обявиха, че ще се откажат от ролята си на висши членове на британското кралско семейство – стъпка, която повдига въпроси как ще се издържат, кой ще плаща за охраната и какви ще са новите им роли.
На този етап остава неясно как 35-годишният Хари, който е шести поред за наследяване на британския престол, и 38-годишната Меган ще станат „полу-кралски особи“ – термин, въведен от биографите, и кой ще плаща за трансатлантическия им начин на живот. Както и как точно те ще съчетават желанието си да работят и задълженията си към кралското семейство. В първото си изявление двойката каза, че се надява да стане финансово независима и да учреди нова благотворителна организация, като едновременно продължи да изпълнява някои от задълженията си към монархията.
В петък Меган се върна обратно в Канада.
Досега никой от старшите членове на британското кралство семейство не е направил изявление, но според пресата решението на двойката силно е разгневило принц Чарлз и принц Уилям.
Хари отдавна негодува срещу отношението на таблоидите към него и съпругата му. В съобщението се посочва, че двамата с Меган ще ограничат медийния достъп до ангажиментите им.
„Това, което наистина ме подразни, е че не можеш хем да запазиш тортата, хем да я изядеш. Не можеш да си в Америка и следващата минута да си в Лондон. Или си кралска особа, или не си“, казва ветеранът фотограф Артър Едуардс от в. „Сън“.
Ръсел Майърс от в. „Дейли мирър“ прогнозира, че решението на Хари и Меган ще има определени последствия за всички замесени.
Принц Чарлз, от своя страна, отдавна желае да ограничи броя на старшите членове на кралското семейство във фокуса на общественото внимание.
 768x432
Прибързаността на решението обаче повдига въпроси за семейството след година, белязана и от оттеглянето на принц Андрю от обществени задължение на фона на скандала с Епстийн.
Кралските коментатори правят паралел между абдикацията на крал Едуард Осми, който се отказва от трона през 1936 г., за да се ожени за Уолис Симпсън – също като Меган разведена американка, и да заживее във Франция.

Кой плаща?
Опонентите на монархията не пестят язвителността си.

„Данъкоплатците с право ще се запитат кой ще финансира презокеанския им начин на живот, допълнителната охрана и пътуванията напред-назад между Великобритания и Северна Америка“, казва Греъм Смит, който ратува за премахване на монархията.
Междувременно Ройтерс отбелязва, че дори временното пребиваване на Хари и съпругата му в Канада ще струва скъпо на данъкоплатците с оглед на разходите за охраната им.
Меган, известна с ролята си в телевизионния сериал „Костюмари“, може да се завърне към актьорството в САЩ, въпреки че остава неясно как от Двореца биха погледнали на подобно решение.
„Вероятно тя ще трябва да подбира внимателно ролите си, тъй като е член на кралското семейство. Едва ли ще я видим, например, в твърде разгорещени сцени“, казва кралската биографка Пени Джунър.
Направено от YouGov допитване установи, че общественото мнение е на страната на двойката. Подкрепата си за Хари и Меган са заявили 45 процента от анкетираните, докато против решението им са гласували 26 процента от участниците.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)