megz

Мегз: Новите будители са плеймейтките

02 ноември 2018

В началото бих искал да прочетете това, което цитирам дословно:

„От ВЧЕРА към ДНЕС
От модерното на Halloween към будителите…

Будителите са мъртви, а идеалите им не са това, което вълнува младите днес. Това е и с роптаене нищо няма да се промени. Приемете го. Все по-рядко вече децата ни ще помнят датите и идеите на Ботев, Левски, Вазов… И всички ние трябва да свикнем с това…
Новите будители са спортисти, артисти, успешни бизнесмени, плеймейтки…
Светът е друг и най-нормалното е младите да живеем с поривите на нашето време..
И с всяко ново поколение пропастта ще става все по-голяма. Идващите нямат нужда от обединение в името на Освобождението, нито чистата и свята република им е кой знае колко важна….
Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че трябва да изтрием миналото и да забравим корените си. Или, че образованието не е важно. Напротив, всички от гореизброените неща са важни, но около 1000 пъти по-належащо в момента е да ДЕФИНИРАМЕ ИДЕАЛИТЕ НА ДНЕШНОТО ВРЕМЕ.
Парите са идеал днес. Популярността е идеал днес. Успехът е идеал днес. Визията е идеал днес. И каквото и да направите няма да спрете времето. Невъзможно е. Трябва да научим децата си как да боравят с тези нови идеали.
Не е необходимо да си кухо Барби, за да си красива и да имаш хубав живот.
Не е необходимо да си мутра, за да си богат и да имаш хубав живот.
Не е необходимо да имаш богат любовник и да спиш с всеки, за да станеш популярен и да имаш хубав живот.
Будителите на новото време трябва да научат идващите как да станат това, което искат без да продават емоциите, морала или тялото си.“

Вижте още: 7 мисли за седмицата от народните будители

Миглена Каканашева-Мегз

Миглена Каканашева-Мегз

Ако бях убеден, че това писание на Миглена Каканашева-Мегз във Фейсбук е провокация към обществото, в което живеем, със сигурност, бих го аплодирал! Но по всичко си личи, че това е нейното чистосърдечно мнение по темата… Ето защо ми се иска да й дам пример само с двама души, именно от миналото, които са истински будители! Това са братята Евлоги и Христо Георгиеви. Историята ги помни като видни български общественици и благодетели, крупни търговци и банкери. Родени в Карлово, двамата получават първоначалното си образование в своя роден град. Даренията на братята дават възможност след Освобождението да се построи българска болница в Цариград, да се съградят манастири и църкви. Венец на филантропската дейност на Евлоги Георгиев е сградата на Софийския университет. Откритото през 1888 първо и единствено Висше училище в Княжеството се нуждае от собствен дом. През 1896 той подарява на българската държава 800 хил. лв за построяване сграда на университета и предоставя парцел от 10 134 m2 в центъра на София (на стойност 200 хил. лв).

Там съм завършил висшето си образование, мило момиче, и се гордея с това! Като и досега минавам със страхопочитание и признателност покрай паметниците на двамата братя, които са разположени от двете страни на тържествения вход към аулата на това учебно заведение, което винаги с любов съм наричал „моят университет“!

А, ако си намериш едно нещо, което се нарича „книга“ и върху което е написано „Речник на думите в българския език“ ще научиш, че думата „будител“ означава деец от епохата на Българското възраждане, който е работил за просвещението и националното самоосъзнаване на българския народ. Толкова по темата с будителите!

Накрая ми се иска да ти припомня две неща! Едното е онзи готин виц, в който една от обичаните от теб плеймейтки се буди, погалва будилника на нощното си шкафче и сладострастно измърква: „- Леле, не знаех, че си имал празник!“. А другото е една реплика, която героинята на френската актриса Жана Моро дава като съвет на самата Никита в едноименния филм: „– И когато не знаеш какво да кажеш – усмихвай се! Не, че от това ще изглеждаш по-умна, но поне ще правиш по-добро впечатление!“.

В този ред на мисли – Мегз, усмихвай се! И не спирай да си навиваш будилника…

текст: Марио Трифонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)