Daimler AG, Hauptversammlung, April 10, 2013

Медии: „Даймлер” лъже за вредните емисии в един милион коли

13 юли 2017

Германският производител „Даймлер” манипулира двигателите на около един милион дизелови автомобила, за да изглеждат по-малко замърсяващи, съобщиха днес местни медии. Това представлява отглас на скандала с „Фолксваген“, който е конкурент на „дизеловата“ компания.

През периода 2008-2016 г. фирмата е продавала автомобили с по-високи нива на вредни емисии, отколкото е разрешено“, коментира всекидневникът „Зюддойче Цайтунг”. Следователите подозират, че най-големият производител на луксозни автомобили в света използва така нареченото „анулиращо устройство”.

Същото устройство бе използвано от компанията „Фолксваген“, която през 2015 г. призна, че е манипулирала отчитането на вредните емисии при около 11 милиона дизелови автомобила по целия свят.

Изследователите смятат, че автомобилите, оборудвани с двигатели OM 642 и OM 651, филтрират 95-99% от вредните азотни оксиди при тестване. В реално пътно движение обаче показателят е само между 35-85%. Двигателите са били вградени в повече от един милион коли и микробуси на „Даймлер”.

Според заповедта прокурорите се опитват да възстановят имейлите между 99 служители на компанията, един от които е член на изпълнителния съвет на автомобилния концерн. Двама служители от екипа, създал софтуера, са разследвани по подозрение в измама и фалшива реклама. Смята се, че в скандала са замесени повече хора.

„Даймлер” е разследвана и от американското Министерството на правосъдието. Срещу компанията има и редица съдебни дела заради фалшива реклама. /АФП/БГНЕС

снимка: blog.mercedes-benz-passion.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)