_102306593_maptahi2-nc

Медиците са се добрали до момчетата в тайландската пещера

03 юли 2018

Дванадесетте момчета и техният треньор по футбол, които бяха открити в клопката на наводнена тайландска пещера, ще трябва да се научат да се гмуркат, ако искат да излязат скоро от там.

Групата е била в неизвестност цели 9 денонощия и е открита от водолази в късните часове на понеделника, на малко сухо островче. В момента спасителите се борят с покачващата се вода, за да доставят храна и всякакви други провизии на момчетата.

Тъй като водата няма изгледи да се оттегли скоро, те навярно ще трябва да бъдат запасени за следващите 4 месеца, според сведенията на военните.

Осъществена е телефонна връзка, която е позволила на момчетата да говорят с родителите си.

Как са намерени?

Двама британски спасители, които са пристигнали в Тайланд специално за спасителната операция откриват момчетата в понеделник вечер. Децата са забелязани благодарение на светлина от фенерче, седящи на малко сухо островче в средата на пещерата. Те са потвърдили, че всичките 13 са заедно и са обяснили, че са много гладни.

Новината за намирането им произведе сензация в медиите, тъй като няколко дни изобщо не беше ясно дали те са живи.

Как изобщо са попаднали там?

Момчетата, които са на възраст между 11 и 16 години и техният треньор – който е на 25 са били в неизвестност от 23 юни. Най- вероятно са влезли в пещерата докато е било сухо, а изходът внезапно е бил блокиран от придошлата вода вследствие на проливните валежи.

Те са намерени на малко островче намиращо се на около 4 км от входа на пещерата.

Как ще излязат?

Да се извадят момчетата от болкираната пещера е изключително рисковано в момента с оглед на сегашните условия.

Пещерният комплекс Тхам Луанг в Чианг Рай в северен Тайланд е постоянно наводнен по време на дъждовния сезон, който трае до  септември – октомври.

Ако децата искат да излязат преди това от там, те ще трябва да усвоят някакви основни умения по гмуркане.

Но експертите се тревожат, че да се навигират неумели гмуркачи в опасните коридори, пълни с кална и абсолютно непрогледна вода, може да бъде много рисковано. Повечето от децата дори не могат да плуват, а някои наводнени части са твърде тесни за носенето на акваланг.

Опитите да се изпомпи водата до момента са неуспешни. Момчетата са и омаломощени от гладуването и макар в момента да ги захранват, според лекаря който наблюдава състоянието им, „дори и когато възстановят силите си, ще бъде истинско предизвикателство да преплуват няколко километра наводнени пещерни коридори. А дъждовният сезон едва сега започва и водата ще се покачва„.

Днес седем водолази, доктор и медицинска сестра са достигнали до децата. Според данните откритите са в добро здравословно и психическо състояние.

_102317094_thai_cave_rescue_inf640-nc (1)

Кои са те?

Дванайсетте момчета играят в местния футболен отбор и техният треньор не за първи път ги е извеждал на различни екскурзии сред природата.

При един от тези излети всъщност се случва и наводнението в пещерата.

Източник: ВВС

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)