йога

Днес е международният ден на йога

21 юни 2018

21 юни е международният ден на йога. Какво знаем обаче за нея? Йога е духовна дисциплина и практика основана на древна наука. Тя е изкуство за здравословен начин на живот. Йога идва от санскритското Yuj означаващо да се свържеш, да се обединиш. Според древните йога писания, практикуването на йога води до обединението на индивидуалното съзнание със съзнанието на вселената, създавайки по този начин идеалният баланс между ум и тяло, човек и природа.

Корените на йога идват от древни времена, преди още раждането на първите религии и религиозни системи. За първи йоги, и първи споделил знанието се  счита бог Шива. Бащата на съвремената йога, такава каквато я познаваме днес обаче е Патанджали, който систематизира и разкодира различните йога практики. Днес има много и различни направления в йога и познатата в цял свят система от асани- хата йога е само една част от тях.

На 21 юни 2015 г. е отпразнуван първият международен ден на Йога в Ню Делхи, който веднага влиза в книгата на Гинес с два рекорда – за най- голям открит урок по йога, в който участват 35 985 души и за най- много представители на различни нации по света, а именно 84.

От тогава Международният ден на йога се празнувя в цял свят. Тазгодишният Международен ден на йога, организиран от постоянната мисия на Индия в Обединените нации е под мотото „Йога за мир“.

featured-image-index

В България празникът ще бъде отбеляза с няколко дни закъснение на 24 юни 2018 г. в цели 33 града на страната.

Основното събитие ще се проведе в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Inter Expo Center – Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147. Под патронажа на посланикът на Република Индия в България Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Почетен гост ще бъде вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Програмата ще започне в 10:00 часа в залите ВИТОША, РОДОПИ, ПИРИН И ВИХРЕН с йога-практики, както и с лекции и дискусии върху различни аспекти от хилядолетните традиции по йога и аюрведа. До 18:00 часа участниците ще имат възможността свободно да се придвижват от една зала в друга, като всяка зала ще предлага своя отделна програма със свои йога-учители, лектори и съдържание. 

През целия ден във фоайето пред зала ВИТОША ще има изложение на книги по йога, здравословна храна – индийска вегетарианска и веганска, аюрведически продукти, сувенири и др.

Събитието e съпътствано от изключителна културна програма, представена от водещите изпълнители на най-древния индийски класически музикален стил дхрупад Гундеча Брадърс, носители на голямата индийска награда Падмашри. Те ще имат представления в три града и ще проведат два обучителни семинара.

Организатори на събитието в София и цялата страна са Посолство на Република Индия в София Индологическа фондация „Изток-Запад, Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да жевееш” – България, фондация “Девъм”, и десетки йога- клубове в България.

Повече информация, на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/176555873046909/

по статията работи: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)