Международен ден на кафето (видео)

01 октомври 2017

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е деня в който честваме тази изключително разнообразна и богата култура като кафето. Това е ден, в който всички любители на кафе може да споделят своята страст и ден, в който да почетем всички онези хора и семейства в хилядите плантации по света, чиито поминък е отглеждането на кафе. То съдържа около 800 ароматни съединения. И е напика от повече от 700 години. Някога се продавало като лекарство и служило като обет в Турция. През 2016 г. всеки българин е изпил средно над килограм и половина от божествената напитка.

10329022_487254884710099_8749886624195275281_n

Родина на кафето е Етиопия – в див вид кафето расте само там. Според легендата, която може и да не се различава от действителността ободряващото действие на кафето е открито от… овцете. Пастирите са забелязали, че когато ядат от червените зърна изморените овце стават бодри. Културата на кафето се заражда в Етиопия където са дъвчели. По-късно се разпространява сред арабите и турците. Столетия по-късно случайно откриват, че изпечените зърна кафе му придават неповторим и по-плътен вкус.

Разпространението на кафето в света се дължи и на бразилските плантатори. В Бразилия кафе започва да се отглежда през 17 век. Колкото по-популярно ставало като напитка кафето толкова по-голяма роля играело за икономиката на Бразилия.

Кафето не е само удоволствие от чаша ароматно питие, лекарство, това е свят от навици и начин на живот. През 18 век кафенета стават най-модните места в Европа.

През 1903 г. немецът Людвиг Роземус открива, че от кафето може да се извлича кофеина. Роземус предлага кафе без кофеин, което намира своята аудитория.

На 1 април 1938 г., разтворимото кафе, наречено NESCAFÉ, е представено в Швейцария. Д-р Моргенталер стигнал до заключението, че тайната за запазване на аромата на кафето се крие в създаването на разтворимо кафе с достатъчно въглехидрати.

64839_166827723434409_2011848664_n

Арабика или робуста?
Казват, че по-доброто кафе е арабика. Други, че бразилското кафе е по-добро. Арабика и робуста са видове кафеени дървета. В зависимост къде растат има много видове – бразилско, колумбийско, костариканско и много други. На голяма популярност се радват различни смеси.

Арабика – мекота, 90 съставящи аромата, кисело сладък вкус, ниско съдържание на кофеин (до 1,7% на чаша кафе). Плътна пяна с орехов цвят. Не нагарча.
Робуста – силно, 4 съставящи аромата, леко горчиво, високо съдържание на кофеин (до 4,5% на чаша кафе), по-малко плътна пяна.
Казват, че аромата на арабика напомня за шоколад и цветя, а в аромата на робуста има нещо от гора и земя.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)