bumi-tangan-warna-warni

Международен ден на толерантността

16 ноември 2016

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните-членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателоство между народите. На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. С Резолюция 51/95 от 12 декември 1996 г. Общото събрание на ООН обяви 16 ноември за Международен ден на толерантността като следствие от приетата от ЮНЕСКО Декларация за принципите на толерантността.

„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията.“, се казва в член първи на декларацията.

Истинската толерантност всъщност e израз на дълбокото убеждение, че мултикултурността е богатство, а не бедствие. Тя е качество и изкуство, което трябва да се възпитава и развива, защото активната толерантност започва у всеки от нас, всеки ден. Толерантността е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на „ние” и „те”. Тя е условие за мир, демокрация и устойчиво развитие. Нека не само в този ден, а и всеки ден се радваме на многообразието, защото всички живеем с една и съща надежда – да завещаем на децата си един по-добър свят, в който ще творят свободно и без страх, свят – основан на уважението и взаимопомощта.

Днес, повече от всякога, можем да си зададем един въпрос. Да бъдем толерантни или не? Да си толерантен означава да осъзнаваш себе си чрез другите. Да уважаваш индивидуалностите и различието. Когато си толерантен, разрушаваш бариерите и можеш да видиш какви наистина са хората около теб.

И нека не само в този ден, а и всеки ден се радваме на многообразието, защото всички живеем с една и съща надежда – да завещаем на децата си един по-добър свят, в който ще творят свободно и без страх, свят – основан на уважението, взаимопомощта и толерантността.

И накрая, бихме искали да ви припомним думите на френския писател и философ Франсоа-Мари Аруе, известен повече под псевдонима си Волтер, който най-добре описват толерантността: „Не съм съгласен с това, което казвате. Но ще пожертвам целия си живот, защитавайки право ви, да изказвате собствено си мнение“.

снимка: dakwatuna.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)