10689866_553694338066153_805575721167258658_n-880x660

Международен ден на Черно море

31 октомври 2016

На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

Черно море има обширен водосборен басейн, в който се вливат повече от 300 реки. Около една трета от сушата на Европа принадлежи към водосборния басейн на Черно море, а втората, третата и четвъртата по големина реки на Европа се вливат в Черно море и в свързаното с него Азовско море. Площта на водосборния басейн на Черно море е над 2,3 млн. кв.км.

IMG_1943

Денят на Черно море се отбелязва традиционно и в Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, като черноморски страни по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване

Стратегическия план за Черно море e:

* символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.
* олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.
* празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

IMG_1945

16 милиона души от 6 държави днес празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море

Помогнете на Черно море сега!

1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.
2. Ще се опитам да съхранявам водата като
— поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато
— затварям крана на водата, докато си мия зъбите
— стоя под душа с една минута по-малко
— не мия чиниите под постоянно течаща вода
3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.
4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.
5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.
6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)