1-май

Международният Ден на труда – 1 май

01 май 2020

Денят на труда и на международната работническа солидарност у нас е обявен за официален празник през 1939 година, а започва да се чества ежегодно от 1945 година.

Тогава държавната власт отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна. В централния площад на всеки град или село държавните служители и местните работници манифестират, марширувайки през площада.

След края на социализма през 1989 г. Първи май остава един от официалните празници в България. Разликата е, че властта спира да организира манифестации или големи публични прояви.

По света 1 май се отбелязва официално в някои държави, а в други се чества неофициално. Например в Канада и Съединените щати се празнува в първия понеделник от септември, който е известен като Labour Day.

Честване на 1 май в Австрия

Честване на 1 май в Австрия

Като официален празник Денят на труда се чества на 1 май в държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

Във Великобритания отбелязват Ден на труда през първия понеделник на май, известен като May Day. Предложения през 2011 г. са правени празникът да се премести през септември, в синхрон със САЩ и Канада, но към момента това не се случва.

текст: Радослав Георгиев bgpochivnidni.eu/den-na-truda-1-may/ 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)