img_1085

Между зимата и пролетта (част I)

02 март 2016

Все още е зима и ми се иска в първите дни на март да опитаме някои ястия за наистина студено време, макар, че напоследък истинска зима почти няма. Ще ви представя традиционни зимни блюда – какво са ядели хората преди през студения сезон? Допитах се до различни хора, не само от България, но и по цял свят, където съм живяла и отговорът беше един – какво по-хубаво през снежните дни от една топла супа! 

Датска грахова супа – яде се всеки четвъртък, като за десерт задължително се предлагат палачинки с разбита сметана и ягодов конфитюр:
Прави се от стар – жълт грах. Сварете в 2 л вода 2 ч.ч. стар грах, когато омекне така, че да се разври, подправете със сол, мащерка и прибавете запръжката: Запържете в масло една глава ситно нарязани лук и няколко моркова, прибавете 1 ч.ч. нарязан бекон или панчета. Става вкусно и с нашенска шарена сланина. Към края добавете пресован чесън, смлян бял пипер – на вкус, махнете от огъня и изсипете запръжката в супата. Оставете да поври още малко, докато се сгъсти и добие консистенция на крем супа, тогава по желание застройте с половин ч.ч. течна, животинска сметана. Гарнира се с прясна мащерка и до хрупкавост изпържени пръжки/бекон (на горната снимка).

img_3317

Кубинска яхния от нахут:
Спомням си в стола в института на баща ми (кубинския ВИФ – спортната им академия) го предлагаха поне веднъж седмично. Беше много вкусна и въпреки, че спортистите й се мръщеха, аз с удоволствие си изяждах всичко. Имах невероятната привилегия да отрасна сред такива спортни светила като боксьора шампион Теофило Стивенсон, лекоатлета Хуанторена и някои от най-великите бейзболни звезди, но тогава, когато се редяхме на опашка в столовата, за мене те бяха просто колеги на баща ми и гладни мъже, които изяждаха планини храна…

Сложете да се вари в студена вода нахут. Водата трябва да покрива поне с 4-5 пръста зърната. Когато нахутът омекне, прецедете зърната и в бульона сварете ориз – съотношението вода-ориз трябва да е 1,5 към 1. Сложете в тиган да се запържва в малко мазнина 1 глава ситно нарязан лук, няколко дафинови листа, прибавете пресован чесън и 200 гр ситно нарязано свинско месо, 1 нарязана наденица, няколко лъжици ситно нарязан бекон – може да използвате и само един вид месо, не е речено, че трябва да предлагате такова разнообразие. Когато се запържи всичко, добавете 1 ч.л. смляна куркума, разбъркайте добре и изсипете вътре нахута. Полейте с малко от бульона и оставете да поври, докато добие гъстотата на яхния. Готовото ястие гарнирайте със сварения ориз – в дъното на чинията изсипете 2-3 лъжици ориз и полейте с нахутения потаж.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: lolosmatblogg.wordpress.com, hungrysofia.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

  • Prawn-Moilee

    Скариди с къри

    In TASTE

    Да се потопим в азиатските вкусове с това популярно и много харесвано ястие. Продуктите за ...

  • miguelitos-80-1290-742-nw

    Мигелитос

    In TASTE

    Необходими продукти: бутертесто – 400 г брашно – за разточване пудра захар – за поръсване ...

  • Телешко къри

    Телешко къри

    In TASTE

    Необходими продукти: 500 г телешко, нарязано½ супена лъжица захар½ супена лъжица соев сос1-2 супени лъжици ...

  • 194 sorghum bread

    Бразилски рибен хляб

    In TASTE

    И тъй като Бразилия успя да се класира за четвъртфиналите на Световното първенство по футбол е ...

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)