DSC_9881

Между зимата и пролетта (част II)

04 март 2016

И днес ще продължа да ви разхождам из зимните кулинарни навици на няколко народа, дано ви се хареса и ви стопли това вкусно пътешествие.

Холандски Стампот:
Това ястие за хората от ниските земи е като хляба към всяка манджа за нас. Много е вкусно и се прави лесно – обелете няколко картофа и ги сварете, докато омекнат. Отделно бланширайте (потопете за кратко във вряща и подсолена вода) ситно нарязано зеле, червено зеле, броколи, брюкселско зеле, моркови – използвайте каквито „твърди“ зеленчуци намерите на пазара. Прецедете картофите и бланшираните продукти, и ги смесете в голяма купа. Намачкайте ги добре да станат на пюре. Зеленчуците трябва да останат на цели, хрупкави парченца, докато картофите да са на пюре. Добавете няколко с.л. краве масло, овкусете със сол, смлян бял пипер и объркайте всичко добре. Използва се като гарнитура към печена наденица, пържоли, меса. За вегетарианците е добър избор дори и като основно ястие, придружено от пържени яйца (на горната снимка).

IMG_7633

Норвежко Цветно зеле:
Изпържете в малко краве масло 1-2 пръчки канела, няколко зърна карамфил, 1 глава нарязан червен лук и на края сложете пресован чесън. Добавете ситно нарязаното червено зеле и когато се позапържи, добавете 1 к.ч. стафиди, защото загарят бързо. Полейте с горещ зеленчуков бульон, но не много, а колкото да накваси – течността да не стигне повече от половината на зелето. Разбъркайте добре и печете за половин час във фурната на 210 С или докато течността се изпари и зелето омекне. От време на време разбърквайте, за да не загори само отгоре. Овкусете на края със сол и смлян бял пипер. Това е перфектната гарнитура към свинско, печена гъска, патица, дори дивеч.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: lekkerensimpel.com, sarajohanna.se

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)