Мъск

Мей Мъск за това как е възпитала водещия предприемач в света

12 февруари 2018

Майката на популярният милиардер Илон Рийв Мъск - Мей Мъск е също толкова впечатляваща личност,колкото и нейния син. На 19 април тя трябва да навърши 70 години. Въпреки възрастта си тя е успешен модел, снимала се е за Clinique и Revlon. Освен това Мей Мъск е известен диетолог, изнася лекции за здравословното хранене по целия свят и е автор на книгата „Feel Fantastic”. Тя е още майка на три деца и баба на десетки внуци. Нейният малък син Кимбъл управлява верига ресторанти The Kitchen, нейната дъщеря Тоска е холиводски режисьор и продуцент, а вторият й син Илон е един от най-известните предприемачи на планетата.

260_1

Кариерата на Мей като модел започва на 15 години и досега тя не престава да работи, разказват от Womo.ua.

„Трябваше да се уча добре, за да докажа, че не съм глупава, защото много хора така са свикнали да мислят за моделите.”

Мей носила навсякъде със себе си книги и запазила навика си постоянно да чете – даже на по време на тренорвки на велоергометъра.

През 1989 г., заедно с децата си, тя се преместила от ЮАР в Торонто, Канда. За да може да свързва двата края, Мей работи на пет места. Тя работила в университета в Торонто, за да могат децата й да учат безплатно, водила курсове за модели и по здравословно хранене, а също така работила като диетолог. Децата също не безделничели: Тоска след училище работила в магазин, а майката на Илон му помогна да си намери работа в Microsoft, където имала познати.

„Първото нещо, което направихме, когато получих заплата, беше да си купим килим за пода, за да седим на него. Нямахме никакви мебели. – разказва Мей. – А със следващата купихме на Илон компютър. Така че той седеше пред компютъра направо на пода.”

260_2

Тайните при възпитаването на децата

„Децата ми ме познават като човек, който прекалено много работи. Самите те са работохолици.”- казва Мъск.

Тя никога не им е казвала какво да правят, защото с личен пример показвала, че пътят към успеха не е лек. В същото време Мей уверява, че техният успех си е напълно тяхна заслуга, не и нейна:

„Аз никога не помагах на моите деца. Твърде много и тежко работех, всичко те си постигнаха сами.”

През 1995 г. Илон и Кимбъл стартират софтуерната компания Zip2. Мей подкрепяла желанието на своите синове да станат успешни предприемачи:

„Кимбъл дойде при мен, за да обсъдят по телефона бизнеса с Илон. Когато видях телефонната сметка от 800 долара за месеца, му казах да захвърли работата си и да лети до Силиконовата долина.”

На всеки шест седмици тя посещавала децата си и се стараела да им помогне с бизнеса, включително и помагала да съставят бизнес план, а веднъж дори правила с тях презентация за инвеститорите до два часа през нощта:

„Ние бяхме толкова уморени през този ден, че когато отидохме след това в най-добрия ресторант в Пало Алто, казах: „Това е последният път, когато аз плащам вечерята.” Оттогава действително нито веднъж не съм плащала.”

260_3

Майка-инвеститор

През 1996 г. Мъск инвестирала всичките си спестявания – 10 000 долара – в компанията на синовете си Zip2, за да могат да плащат наем за офис и други необходими неща. През 1999 г. компанията купил софтуерният производител Compaq за 307 милиона долара, а Илон спечел 22 милиона долара. Мей се шегува, че това е най-добрата й инвестиция.

Децата на Мъск постигнали много. Кимбъл развива осем ресторанта The Kitchen, освен това е член на борда на директорите на компаниите Tesla Motors, SpaceX и Chipotle Mexican Grill. Той стартирал проект Learning Gardens в 200 училища за бедни в САЩ, където децата могат да отглеждат плодове и зеленчуци и да си ги занесат у дома. Тоска снима филм. Илон Мъск е известен като успешен инженер, предприемач, изобретател и инвеститор, милиардер и основател на SpaceX и X.com.

Вижте още: Червена Tesla Roadster полита тази вечер към Марс

За своя син, който извършва революция в технологичния свят, Мей казва:

„Аз бях ботаник, а Илон – супер-ботаник. Веднъж му казах, че в моя клас няма никой, който да знае математиката по-добре от мен. А той се засмя, защото знаеше, че познава математиката по-добре от мен.”

Повече от всичко тя искала децата й да се научат да работят упорито, защото работата, според нея, прави човек щастлив и не му позволява да остарее:

„Колкото повече работиш, толкова по-успешен ставаш.”

260_4

Когато Мей била на 50 години, нейните деца още нямали пари за скъпи подаръци. Вместо това, те й дали едно обещание:

„Те ми подариха малка играчка къща и малка играчка кола с размерите на кибритена кутия и казаха: „Някой път ще ти купим истински.”

И разбира се, удържали на обещанието си.

На въпрос на Huffington Post какво Илон е научил от своята майка, тя отговорила:

„Надявам се, че е приел моите възгледи за живота”.

По нейните думи, на Илон не били нужни яхти и скъпи вещи, защото той е живял в трудни икономически условия:

„Целта на Илон е да използва знанията от физиката, за да направи света по-добър. Хората мислят, че се движи от користен мотив. Но това не е така. И аз много се разтройвам, когато хората говорят за сина ми: „О, да той просто иска да спечели повече.” Не, парите за него никога не са били важни. Той просто е обсебен от идеята си.”

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимки: womo.ua

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)