Мелк - в Името на Розата!

Мелк – в името на розата

03 август 2019

На около 100 километра в западна посока от Виена, по поречието на „тихия син Дунав“ , в долината Вахау, се намира едно романтично и специално градче – Мелк. В него, в сърцето на Европа, е разположен Бенедиктинският манастир, който отдавна е спечелил световна слава и признание и се смята за топдестинацията на Австрия.

OKTOBER 2011 144

Паметник от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, изсечен на юбилейната евромонета от 2007 година, най-добрата туристическа дестинация на National Geographic Traveler magazin за 2008 година, магия от Средновековието… И ако това не е достатъчно основание да пожелаете да видите с очите си Абатството, то тогава трябва непременно да спомена романа на Умберто Еко “Името на розата”. Тогава съм сигурна, че любопитството ще ви отведе до Мелк, както всъщност се случи и с мен.

OKTOBER 2011 129

Прочитах романа за трети път, когато обърнах специално внимание на един от главните герои – бенедиктинецът Адсон, наречен Адсон от Мелк. Още на първата страница той разказва за ръкопис от XIV в., намерен в Мелкската обител, и пише: “Така стигнахме до Мелк, където на един завой на реката се извисява прекрасният манастир, реставриран неведнъж в течение на вековете.

OKTOBER 2011 150

Тръгнах. И наистина се случи точно това – преминах един завой на реката и пред мен се откри една определено внушителна гледка. Разположено на върха на хълма, Абатството, със своите респектиращи размери е един от най-големите барокови ансамбли в Европа, с пищна архитектура и украса. А историята му е още по-респектираща – основан е през 1089 г. в замък, дарен на бенедиктинските монаси от австрийския маркграф Леополд II. От тогава до днес – без прекъсване, той е действащ манастир,  уникална светиня на Христа, средище на църковната литература и теологична мисъл.

OKTOBER 2011 134

От манастир, основан в малък замък, Абатството в Мелк е надграждано и развивано цели 10 века, фреска по фреска, история по история. А библиотеката му се пълнила с книги. Милиони  - и по брой и по ценност.  Още в средните векове библиотеката на манастира се прославя с колекцията си от ръкописи, а скрипториумът му става средище за творчество. Ето защо и Умберто Еко се е вдъхновил именно от това място за романа си.

OKTOBER 2011 156

Витата огледална стълба също е спомен от страниците на романа. Тя е пресъздаденото „златно сечение“ или казано по друг начин – числото на Фибоначи и неговата реализация в природата и архитектурата. Да се върви по нея е доста…изтръпващо, особено ако си фен на историческите криминалета.

OKTOBER 2011 127

Ако се доверите на професионалните гидове, то със сигурност ще научите много подробности за Мелк, но аз лично предпочетох да го „изживея“ по свой начин, с историите от Името на розата и Средновековната мистика, която витае и днес – и в сградите и в широкия вътрешен двор, и по терасите и в Библиотеката.

Melk_-_Abbey_-_Library

Да. Библиотеката. Тя заслужава специално внимание, защото е най-голямата манастирска библиотека в Европа, съхраняваща над 100 000 тома в 12 зали. Сред богатството  са 1888 ръкописа, 750 издания, отпечатани до края на XV в., 1700 произведения от XVI в., 4500 – от XVII в., 18 000 – от XVIII в., които се съхраняват при специални условия.

OKTOBER 2011 152

В първата зала се съхраняват около 16 000 тома, като подредбата им следва тематична линия – на първия ред са издания на Библията, най-старото от които е от XI в., следват шест рафта с теологическа литература, един рафт с юридически трудове, следващ с книги по география и астрономия, пет рафта с исторически книги и последният, шестнадесети – с барокови енциклопедии.

OKTOBER 2011 160

Самата зала е своеобразно произведение на изкуството с фреската на тавана от Паул Трогер с изображение на вярата като жена, заобиколена от четири групи от ангели – мъдрост, справедливост, сила на духа и умереност. На двата срещуположни входа на залата има 4 скулптури, символи на 4-те факултета: теология, философия, медицина и право.

OKTOBER 2011 166

Манастирски съкровища, ценни ръкописи, църковни реликви, парченце от Светия кръст, златна утвар със скъпоценни камъни, икони, произведения на изкуството – една истинска Роза в чието име си заслужава…

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)