22192809_707753552757130_838768637_n

Мемориалът на Холокост в Берлин – за да не допуснем никога повече да се случи това…

22 ноември 2017

Днес ще ви разкажем за един от най-необичайните паметници не само в Германия, но по света – Мемориала на жертвите от Холокоста в Берлин.

22237163_707753589423793_327456972_n (1)

Мемориалът на Холокост в Берлин

Разхождайки се из обновен Берлин, вероятността да попаднете на него е голяма – той е разположен в центъра на немската столица, недалеч от Бранденбургската врата. Тук няма скърбящи фигури или гигантски скулптури. Той е едно голямо поле, на което стоят 2000 бетонови блокове с различна височина.  Но височината се развива в дълбочина, защото когато го погледнеш отгоре – нивото на блоковете е равно. Усещането да застанете пред този Мемориал е наистина смразяващо. 

22185047_707753699423782_917753821_n

Колкото и снимки да сте виждали на този Мемориал, те не могат да пресъздадат истинските чувства, които връхлитат щом го приближите или щом навлезете между бетонните блокове. В първият момент не знаеш от къде да го погледнеш. Между бетонните блокове са разположени алеи, по които преминаваш и със всяка крачна навлизаш в дълбочина и попадаш в черния мрачен свят на Холокоста – геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война. Един тъмен и безмълвен лабиринт.  Но ако погледнеш нагоре, към небето – то е синьо. В него е надеждата!

Мемориалът на Холокост в Берлин

Мемориалът на Холокост в Берлин

Мемориалът предизвиква различни чувства у всеки, който го е видял. Но едно е сигурно – паметника на жертвите на Холокоста в Берлин произвежда мощно впечетление, което не се забравя лесно.  Под бетоновия лабиринт се намира музей и информационен център, благодарение на който много хора са намерили и продължават да намират сведения за своите близки и роднини.

Мемориалът на Холокост в Берлин

Мемориалът на Холокост в Берлин

Художникът  деконструктивист Питер Айзенман създава този необичаен паметник. Блоковете са точно  2271. Без имена, без фамилии, без дати. Това е едно огромно поле на смъртта.

Хитлер започнал да се интересува от идеята за новия европейски ред още през 1919 година. Идвайки на власт, той започнал планомерно да внедрява теорията си за расовата непълноценност. Защо? И до днес  историците спорят от къде идва тази огромна ненавист към евреи, цигани, белоруси, украинци… Силните трябва да смажат слабите – така Хитлер си е представял тържеството на арийската раса. Последствията са извести…

Мемориалът на Холокост в Берлин

Мемориалът на Холокост в Берлин

Но този мемориял е именно за това – за да ни показва какви могат да бъдат последствията от краен фанатизъм и следването на лидер с психически отклонения. И да мислим! Сериозно да мислим!

Паметникът е открит през 2005 година. От избирането на място за реализирането му до финала минали 10 години. Интелектуалците, обществените деятели и  артистичните среди в Германия подкрепят реализацияна на Мемориала. В конкурса участвали 528 проекта, в опит да преразкажат с езика на Изкуството трагизма на Холокоста. Проекта на Айзенман победил. И в 2005 година било откриването.

22215179_707753912757094_195945650_n

Строителството на Мемориала предизвикало различни и противоречиви реакции. Дори представители на еврейската обцност не смятали, че това е най-добрия начин да се увековечи тяхната болка и скръб. Много от жителите на Берлин били притеснени от факта, че това своеобразно гробище е именно в центъра на града. Да, впечетлението от комплекса е много вълнуващо и дори страшно.

Но днес всички са единодушни в едно – трябва да се напомня за безмислените жестокости от Втората световна война, за смъртта и за това да бъдем отговорни в дните си. За да не допуснем никога повече да се случи всичко това!

текст и снимки: Деси Барбукова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)