menda-stoqnova-tvyrdeniqta-che-shte-pravim-koaliciq-s-dps-sa-smeshni-265129

Менда Стоянова: Бюджетът без луканка, но обилно с пармезан

25 октомври 2017

Бюджет 2018, ако не е пица с повече луканка, то е такава с обилно количество пармезан. Не можем да сложим полицай на всеки разбойник. Да намалим разбойниците. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е известна с вегетарианските си гозби и не обича много месо.

Според нея бюджетът на МВР никак не е малък, сега ще има още 50 млн. лв. В полицията имало над 1000 незаети бройки, които постепенно се заемат . Общо 550 млн. лв. ще бъдат отпуснати за полицаи, военни и учители.

„Смятам, че този бюджет е доста по-социален от досега, каза Стоянова и добави, че основата е растежът на икономиката, оттам може да дойдат възможности за повече разходи.

По думите и българската икономика трябва да се преструктурира. Трябва да има производство с по-висока добавена стойност, насочено към износа. Държавата е дала достатъчен стимул с плоската ниска данъчна ставка. Време е работодателите да дадат своя дан за икономиката, добави тя.

Менда Стоянова напомни, че в европейските държави има минимални работни заплати, но по сектори. У нас тя е национална и ще стане 510 лв. След години може да се стигне и до минимална пенсия от 300 лв., но за мен това не е правилния модел, каза депутатката.

През 2019 г. може да падне таванът на максималната пенсия.

За следващата година е предвиден ръст от брутния вътрешен продукт от 4%.

По повод критиките на опозицията Менда Стоянова каза, че предлаганият от БСП бюджет е „смешен и популистки“. Тя пресметна, че само предложението за отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивен ще струва на държавата 1.13 млрд. лв. Още толкова ще струва осъвременяване на всички пенсии, ако базата на средния осигурителен доход е 2013 г. Изплащането на дълга на болниците пък би струвало над 500 млн. лв.

Нищо няма да се промени, ако болниците престанат да бъдат търговски дружества, каза Менда Стоянова по повод друго предложение на БСП за промяна на статута им. Те отново ще работят по клиничните пътеки на НЗОК и пак ще трупат дългове, ако не са дисциплинирани.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)