Angela Merkel

„Меркел да си ходи!“, скандираха хиляди в Берлин

31 юли 2016

Няколко хиляди души се събраха в Берлин и скандираха „Меркел да си ходи“. Митингът е във връзка с политиката, която германският канцлер води по въпроса с бежанците. Тя нееднократно е упреквана, че има вина заради наплива на огромния брой мигранти в страната.

66% от запитаните германци не споделят мнението на Меркел по въпроса за бежанците. В анкетата те са запитани „Как се отнасяте към това, че Меркел на фона на големия брой мигранти и необходимостта от тяхното приемане и настаняване, е казвала много пъти: Ние ще се справим с това“?

Около 14% от германците признават, че през последните три месеца са се отказали от пътувания с обществения транспорт, автобуси и влакове заради заплахата от терористични нападения.
Още толкова не ходят по масови събирания.

panorama-brandenburg-gate-in-berlin-germany

Златният век” за федералния канцлер Ангела Меркел е вече минало, пишат западни анализатори. Вчера тя свика пресконференция в Берлин, на която се закани да накаже терористите. Но без да променя политиката към бежанците. Доверието към нейните думи обаче е все по-ниско. Самата тя призна, че „много ислямски бойци са дошли в Европа от Сирия”.

В „Политико” Кристиян Рихтер пише, че последното десетилетие, белязано от управлението на Меркел, е било за Германия истински златен век. Страната се справи с икономическата криза много по-успешно от други, политически беше лидер на Европа и като цяло стана по-либерална, толерантна и великодушна.

Днес обаче, този напредък е поставен под съмнение. Настроението в обществото се промени съществено след пристигането на стотици хиляди бежанци. А и дясната партия „Алтернатива за Германия” набра голяма популярност на фона на ширещия се страх от масовата имиграция и тероризма.

Канцлерът Ангела Меркел…сега изглежда слаба и уязвима”, изтъква Рихтер.  „В рамките на няколко дни поредица от ужасяващи атаки разтърси нацията, която вече, както се оказа, малко по малко губи опора. Нещо хубаво свърши, или поне така изглежда. И не знаем какво предстои”.

Аналогично мнение изразява и Яша Мунк, политически аналитик, който в статия за „Форин полиси” обяви края на немската изключителност. Според Мунк, сега икономиката на континента преживява криза, популистите от дясното крило укрепват и разширяват позициите си от Атина до Осло, а Великобритания „с трясък се носи към безконтролно излизане от Евросъюза”.
„На този фон Германия беше последния бастион на стабилност в Европа”, изтъква Мунк.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)