1cb641467e2642827a5a5963f2f22ac6_big

Меркел обеща от София скорошно, но поетапно влизане в Шенген

20 януари 2018

Очакваме много от Българското председателство. То е отлично подготвено от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата“ е мотото, от което имаме нужда в Европейския съюз.

Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

ade26739761176928ff74ac1cf76da98

Германският канцлер е на работно посещение в страната ни по покана на Борисов.

Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

Меркел пристигна в София от Париж, където в петък се срещна с френския президент Еманюел Макрон

Това не е първата визита на Меркел на българска земя.

affd113ae72fe8c544f22842a0a31627

През октомври 2010 г. тя бе в София по покана на Борисов по време на първия му кабинет. Тогава канцлерът получи Орден „Стара планина“.

Официалните визите на Борисов в Германия и срещи с Меркел датират още от времето, когато настоящият премиер бе кмет на София през 2008 г.

Този път новината за посещението на канцлера у нас бе изненадваща, защото бе обявена сякаш в последната минута (на 17 януари). Това се обяснява с факта, че Меркел е в тежки коалиционни преговори със социалдемократите за съставяне на голяма коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлера в чужбина са концентрирани до най-необходимите.

Германия има нужда да даде знак към Европа, председателстващата ЕС България и региона. Освен това очевидно Меркел иска публично да потвърди добрите си отношения със София. Берлин трябва и със сигурност ще използва посещението в България, за да артикулира европейската си политика, независимо от критичната ситуация по съставянето на управляващата коалиция.

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и изграждането на газов хъб във Варна. Берлин и София ще работят за свързаността на Балканите. Германия вижда перспектива за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Според Меркел България може да направи много за добросъседските отношения в региона. По време на разговорите си с премиера Борисов е засегната темата за Западните Балкани, който е един от приоритетите на българското председателство. Виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани. Това присъединяване трябва да стане въз основа на изпълняването на критерии, категорична е канцлерката. В същото време Меркел подчерта важността на свързаността за региона и обеща да работи с България за по-добрата транспортна свързаност. Канцлерката е обсъдила с Борисов и темата за Турция.

„Благодарим на България за това, как тя пази нашата обща граница, особено българо-турската граница“, каза Меркел. „Приветствам инициативата на българския премиер Борисов заедно с председателя на ЕК и комисията да се срещне с президента на Турция и да говорим открито по всички въпроси“, добави федералният канцлер.

Срещата най-вероятно ще се състои във Варна. На въпрос за членството на България в Шенген, Меркел каза:

Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия България полага и я подкрепяме. Не мога да кажа конкретна дата за присъединяването на страната в Шенген“.

Федералният канцлер приветства идеята за изграждането на газов хъб във Варна, за да се диверсифицират доставките на природен газ в Европа.

Борисов изказа българската благодарност на Ангела Меркел за подкрепата, която Берлин ни е оказал за газовия хъб „Балкан”, опазването на границата и всички форми на сътрудничество в този смисъл. Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти, е невероятен „жест към Балканите”, който помага да „останат младите хора”, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

„Имаме вече сериозно ангажиране на Европейския съюз в лицето на немския канцлер”, каза той. „Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие”, каза премиерът Борисов. „Благодаря ти, че в почивните дни намери време, да чуеш и от нас, какво мислим за Западните Балкани”, обърна се премиерът към канцлера. „С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, каза българският премиер.

Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)