Ангела Меркел

Меркел стана канцлер на Германия за четвърти път

14 март 2018

Бундестага избра за четвърти пореден път Ангела Меркел за канцлер на Германия. Болшинството депутати са нейни поддръжници и гласуването е било чисто техническа подробност.

Ангела Меркел е получила необходимото мнозинство и е избрана за канцлер„, – заяви председателя на Бундестага Олаф Шолц

В гласуването са участвали 692 депутата, 4 бюлетини са признати за недействителни. За Меркел са гласували 364 депутата при необходим минимум гласове от 355.

Резултатите от тайното гласуване са посрещнати от депутатите с продължителни аплодисменти. На почетната трибуна в бундестага е присъствал и съпругът на Меркел - Йоаким Зауер и 89 годишната майка на канцлера Герлинд Каснер.

Кандидатурата на Меркел бе предвижена от президента на страната Франк-Балтер Штайнмайер. След гласуването той е утвърдил Меркел за нейната длъжност. Церемонията е преминала в президентската резиденция в двореца Белвю в Берлин.

Миналата есен в Германия бяха проведени избори за Бундестаг, след които започнаха преговори за формиране на коалиция.

В понеделник Христиано-демократичния съюз (ХДС) начело с Хорст Зеехофер и Социал – Демократическата партия на Германия  (СДПГ) с нейния лидер Олаф Шолц —подписаха в Берлин коалиционно съглашение, което определя курса на бъдещото правителство (т.нар. „голяма коалиция“) за следващите четири години.

Източник:  РИА Новости

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)