watch-of-the-week-hublot-02

Местим стрелките точно преди изборите

25 март 2017

Тази година ще преминем към лятното часово време в деня на парламентарните избори – 26 март. В 3 ч. местно време ще трябва да превъртим стрелките на часовниците си с един час напред.

Връщането обратно към астрономическото време ще се извърши в 4 часа местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците ще се върнат с един час назад.

Много здравни специалисти са на мнение, че това въртене на стрелките на часовника през пролетта и после през есента, за да се върнем обратно към нормалното време, влияе негативно върху човешкото здраве и комфорт. Твърди се, че преходът към новото часово време десинхронизира работата на човешкия организъм. А и ползата от тази смяна е доста съмнителна.
В доста държави по света очевидно са си направили подобна равносметка и лятното часово време е отменено. По данни от 2012 г. то все още е валидно в 78 страни по света, между които е и България. Стрелките се въртят още в САЩ, Канада, Мексико, Близкия изток, а в Европа – почти навсякъде, с изключение на Исландия, Русия и Беларус.

От това упражнение обаче са се отказали в Страната на изгряващото слънце, Китай, Индия, Сингапур и много азиатски бивши съветски републики.
У нас лятното часово време е въведено… първоаприлски – на 1 април 1979 г. с правителствено решение и може да бъде отменено пак само с решение на кабинета.

снимка:

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)