Рисуване с къна

Мехенди – изкуството на рисуване с къна в Индия

27 юли 2018

Мехенди (механди) е изкуството на рисуване с къна в източните култури. Получената татуировка е временна и стои до две седмици.

Рисуване с къна

 

Украсяването с къна по ръцете, краката и тялото е типично за регионите, в които вирее и самото растение “hina” – Индия, части от Африка и арабския свят. Защо да си направите татуировка точно с КЪНА? Може би доста от Вас НЕ знаят, че освен за красота ТАТУИРОВКИТЕ се правят и с ЛЕЧЕБНА цел, тъй като сместа за рисуване е направена от самото растение “hina”, където са добавени и ароматни масла, действащи ободряващо и тонизиращо.

Рисуване с къна

 

Рисуването с къна – махенди, е старо. За ритуали и церемонии, ръцете се изписвали с кръгове и мандали, символизиращи слънцето Суря-Нараяна. Адептът показвал желанието си да събуди своето вътрешно духовно зрение и да озари битието си.

Рисуване с къна

 

В традиционна Индия в махенди се преплитат символи и мотиви, носещи сатва – благоприятност, чистота и добра карма. Мандали, лотоси, пауни, риби, костенурки, свещени растения като “Туласи” покриват дланите и стъпалата.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)