Мечът на Хан Кубрат

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат идват в София

02 май 2019

Мечът на Хан Кубрат и цялото съкровище на владетеля на Велика България ще бъдат изложени в Националната галерия в София в периода 24 май – 30 юни. Мечът и останалите предмети от съкровището от Малая Перешчепина ще дойдат у нас като част от дните на петербургския Ермитаж в България.

Той е най-значимото българско съкровище и едно от двете (заедно с това от Наги Сенмиклош) извън съвременното българско землище. Значението му се определя от факта, че в съкровищетп е дешифриран мечът на Кубрат с дължина от 94 см. Изработен в е Източната Римска империя и е подарък от император Ираклий на зет му от 30-те години на VII век.

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат

Съкровището от Малая Перешчепина е открито през 1912 година от пастирче. Част от него изчезва през Втората световна война от Полтавския музей. Останалите предмети са включени в експозицията на Ермитажа за великото преселение на народите.

В началото на годината Министерството на културата сключи договор с най-прочутия руски музей за размяна на изложби, уточнява „24 часа“. Освен меча на Хан Кубрат, в София ще бъде показан и пръстенът на владетеля на Велика България.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)