moule-celeri-en-cocotte

Миди със селъри

24 март 2015

Стеблената целина (селъри) не се отглежда у нас, но е особено популярна във Великобритания и Средиземноморските страни. При нея не се развива месесто коренище, а листната маса е оскъдна, за сметка на големите стебла, които имат изключително крехка структура и мек, не толкова натрапчив вкус. Използват се за салати, сосове и дори могат да се хрупат директно.

Необходими продукти:
2 кг. миди
1 стрък селъри
2 ябълки
1 с. л. лимонов сок
2 гл. лук
6 листа от зелена салата
1 вр. магданоз
1 ч. л. горчица
1 яйчен жълтък
250 ml олио
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Мидите се почистват с четка и се измиват. Сваряват се, оставят се да се отцедят, след което се отделят черупките. Листата на целината се отделят, а стъблата се нарязват на ситно. Лукът се нарязва на шайби, които се разделят на рингове. Ябълките се обелват, изчистват се от сърцевината и се нарязват на малки кубчета, след което се заливат и разбъркват с лимоновия сок за предотвратяване на потъмняването им. От жълтъка, олиото и горчицата се приготвя майонеза. Към нея се прибавят селърито, мидите и ябълковите кубчета. В купа за салата се подреждат листата от зелена салата, така че да покрият стените. Сместа се изсипва в купата, като върху нея се подреждат лучените рингчета. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

снимка: chocolatatouslesetages.fr

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)