money

Милиардерите, започнали от нулата

14 април 2015

Казват, че всички имаме равен старт, оттам насетне всичко зависи от нас. Дори и да не сме съвсем съгласни с подобно твърдение, отчитайки предопределящи успеха фактори като заобикаляща среда, социален статус, икономическо положение и т.н., трябва да признаем, че поне в някои случаи, то има своята логика. Особено, когато говорим за милиардерите в света, които са започнали от нулата.

Li-Ka-shing

Ли Ка Шин – считаният за най-богатия човек в Азия е принуден да напусне училище на само 12 години и да започне работа, за да помага на семейството си с прехраната. Първоначално изкарва хляба си с завод за каишки на часовници, а по-късно, вече оценил уроците на живота, слага началото на бизнес империята си с производство на пластмасови играчки и изкуствени цветя в Хонг Конг. Днес е недостижим в редица сфери в Азия – търговията на дребно, недвижими имоти, пристанища и технологии, а за него работят над 270 000 души в 52 страни по света. Състоянието му се оценява на над 33 млрд. долара.

Sheldon-Adelson

Шелдън Аделсън – един от най-богатите хора в САЩ отлично познава и „другата страна на монетата“. Тъй като израства в съвсем малко жилище, той е принуден да спи на пода на квартирата на семейството в Бостън, но това съвсем не му пречи да е амбициозен още от най-ранна възраст. Едва 12-годишен, взима заем от 200 долара от вуйчо си, за да си купи вестникарска будка, на която да продава списания, по-късно се захваща с продажба на печатна реклама, строителство и организиране на търговски изложения. Придобитите умения бързо го изстрелват на върха и днес Аделсън е собственик на най-голямата мрежа казина в Лас Вегас – Las Vegas Sands. Състоянието му се равнява на близо 32 млрд. долара.

Jan_Koum

Ян Коум – медиите често се шегуват с украинеца, наричайки го „милиардер за една нощ“, но късметът явно не винаги е бил на негова страна. Преди да продаде приложението What’s App на Facebook, Коум трудно се е справял с финансовите проблеми. Емигрира на едва 16 години от Украйна с майка си и работи като чистач в САЩ, за да могат да се прехванват и плащат наема. По-късно двамата дори живеят на социални помощи, когато тя е диагностицирана с рак. Въпреки трудностите, Ян си урежда работа в Yahoo, където осъзнава силата на мобилните технологии. През 2009 г. основава What’s App и малко по-късно го продава на Facebook за сумата от близо 22 млрд. долара (при първоначално обявени 19).

Giorgio Armani;Leonardo Del Vecchio

Леонардо Дел Векио (вдясно) – собственикът на Luxottica, наричан от мнозина „кралят на очилата“ днес е на върха, но едва ли е забравил трудните дни, които е преживял в детството си. Баща му умира, когато майка му е бременна с него в третия месец и за да прехранва общо петимата си наследници, тя е принудена да работи като прислужница. Когато Лео става на 7, е даден в сиропиталището „Мартинит“ в Милано, за което твърди, че именно там е научил най-големите си уроци. На 14-годишна възраст започва работа в завод за стъкла за очила и изучил занаята, на 25 основава Luxottica. Днес компанията работи с марки като Bulgari, Chanel, D&G, Armani и много др., а Дел Векио може да се похвали с финанси от над 20 млрд. долара.

Roman Abramovich

Роман Абрамович – вероятно не знаете, че собственикът на ФК Челси и един от най-популярните руски богаташи съвсем не е имал леко детство. Едва четиригодишен, той остава кръгъл сирак и е отгледан в бедност от чичо си в град Ухта. Напуска университета, преди да е завършил, защото е убеден, че богатството не зависи от образованието. Едва 18-годишен влиза в армията, а след този период се препитава, продавайки пластмасови играчки от апартамента си. В началото на 90-те прави няколко успешни сделки с износ на петрол, а малко по-късно става близък с Борис Березовски – човекът, който му проправя пътя към успеха. Той идва малко по-късно – през 1996 г., когато купува контролния пакет акции на „Сибнефт“. Днес състоянието му се равнява на около 9 милиарда долара.

david_murdock

Дейвид Мърдок – историята му звучи почти като приказка, но е абсолютен факт. В детството си Дейвид страда от дислексия и е непрестанен обект на подигравки в училище. След като семейството изнемогва финансово, едва девети клас той слага край на образованиетоси, за да започне работа на бензиностанция. По-късно, през 1943 г., е мобилизиран в армията, а когато се връща от войната, взима заем от 1800 долара, с който отваря закусвалня. Посоката явно е правилна, тъй като днес Мърдок е собственик на Dale Food – най-голямата компания за производство на плодове и зеленчуци в света, а състоянието му се равнява на над 3 млрд. долара.

снимки: Forbes.com, glossophilia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)