Милиардер плати студентския дълг на цял випуск в САЩ (видео)

23 май 2019

Робърт Ф. Смит, един от най-богатите чернокожи американци, изненадващо обяви в речта си при дипломирането на възпитаниците на колежа „Морхаус“, че ще плати студентските задължения на целия випуск 2019, информира Dnevnik.bg.

Сумата тепърва ще бъде уточнена с ръководството на едно от най-авторитетните висши училища за афроамериканци в САЩ, но със сигурност става дума за много милиони долари. От колежа обявиха, че цялото дарение, предоставено от Смит, възлиза на около 40 млн. долара.

Във випуска има около 400 завършили студенти, а Теранс Диксън, вицепрезидент на колежа по въпросите на набирането на студенти, обясни, че средната задлъжнялост на възпитаниците в края на обучението е 35-40 хиляди долара на човек.

Смит е главен изпълнителен директор на базираната в Остин, щата Тексас, непублична компания за дялово инвестиране Vista Equity Partners. Дейвид Томас, президентът на „Морхаус“ заяви след това, че не е знаел за решението на милиардера.

robert_f_smith_morehouse

Милиардерът Робърт Ф. Смит, който ще плати студентския дълг на цял випуск в САЩ

„Семейството ми прави дарение за премахване на техните студентски дългове“, каза Смит пред стъписаното множество от около 7500 души и зяпнали от изумление хора на трибуните зад него. „Това е подаряване на свобода“, добави той и отправи предизвикателство към други заможни афроамериканци, както и към дипломантите на „Морхаус“ да последват примера му по други университети и институции на общността.

Някои от студентите не вярваха доста след това и чатовете избухнаха с въпроси дали вярно са чули, разказва „Уолстрит джърнъл“. Един от тях, отгледан от самотната си майка, описва, че когато се качил на подиума да получи дипломата си, попитал Смит наистина ли дългът му е покрит от него. „Той ми каза: „Върви и прави добри неща по света, не се притеснявай за задълженията си.“

Изданието припомня, че през април публикува анализ, в който се обяснява, че не само студентските дългове в САЩ са за стотици милиарди долари, но и че възпитаниците на предпочитаните от афроамериканци университети и колежи са доста по-задлъжнели от останалите си връстници студенти.

Смит е роден в семейство на директори на училища, израства в Денвър и учи индустриална химия в „Корнел“. След това той работи в няколко компании, включително Kraft General Foods, след което продължава да учи в Columbia Business School. После Смит става служител на Goldman Sachs, където помага на банката за инвестициите в технологичния сектор.

През 2017 г. той се включи в кампанията Giving Pledge, в която някои от най-богатите хора на планетата поемат ангажимент да дарят за благотворителни цели над половината от личното си състояние.

Снимка: Kut.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)