52080702_612261105863090_456762453305327616_n

Милиони долари от Венецуела в Инвестбанк

14 февруари 2019

„Инвестбанк“ е обект на проверка от ДАНС заради съмнения, че през банката са направени преводи на десетки милиони петродолари от Венецуела. Сумата е от порядъка от минимум 80 млн. долара според един източници, а според друг от порядъка на 140 млн. долара, съобщи „Капитал“, като се позова на свои източници.
От вчера медиите търсят за коментар г-жа Петя Славова, председател на надзорния съвет и мажоритарен акционер в „Инвестбанк“ АД, но тя не вдига телефона си.

Вчера, /бел.ред. 13.02.2019/ след среща с посланика на САЩ Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела са били получавани от български банкови сметки, като част от средствата от след това са били трансферирани в други страни.Още във вторник службите със съдействието на БНБ са блокирали сметката, за да не потеглят пари в други посоки, което вече се е случило с част от тях. В момента ДАНС правят проверка в банката, но разследването няма да спре само с нея.

От брифинга сутринта, в която участва главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, беше съобщено, че титулярът на сметките е с българско и с още няколко гражданства. По думите на директора на ДАНС Димитър Георгиев, той живее в различни държави и в момента не пребивава на територията на България.Сотир Цацаров уточни, че въпросното лице е адвокат и за целите на преводите е използвана именно негова доверителна сметка за клиенти.

„В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни“, каза Цацаров.

Според него те са били с недействителни основания като финансиране на спортна федерация, купуване на храни и др.
Според главния прокурор банката нямала вина, макар че не изпълнила задължението си по закон да извести ДАНС за венецуелските милиони, минали през нея, а значи през финансова институция в ЕС и продължили чисти като сълза нататък. Нашите служби били известени от американските.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)