Миниатюрен робот се движи по вода и под нея (видео)

15 юли 2018

Специалисти от Харвардския университет разработиха миниатюрен робот, който може да се движи както по вода, така и на дъното, съобщават от Tech Xplore. Хлебарката може да оцелее под вода 30 минути, а според създателите му, тяхната разработка може да издържи много повече.

Устройството има малки многофункционални подложки, подобни на крака, които се използват като весла при плаване на повърхността на водата. Роботът може да премине и в режим за придвижване по дъното или да ходи по суша. За да се избегне намокрянето и късото съединение, той е покрит със специално восъчно покритие.

миниатюрен робот

Снимка: Yufeng Chen, Neel Doshi, and Benjamin Goldberg/Harvard University

Миниатюрният робот тежи 1,65 гр и може да носи тежест с маса от 1,44 грама. Наречен е от своите създатели HAMR (Harvard`s Ambulatory Microrobot). Размерът му е от ключово значение, за да не потъне при повърхностното напрежение. Ако беше по-малък, можеше да не е достатъчно силен, за да се „счупи” това напрежение и да влезе под вода.

Роботът може да излезе от водата, като се движи по малък наклон. Пред учените стои предизвикателството да измислят как може да се върне на сушата без да се налага да използва такъв. Специалистите отново ще търсят вдъхновение от природата, като например може да създадат допълнителни импулсивни механизми за скачане.

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)