42547-DSC08746

Министерство на земеделието провалило участието на България в ЕКСПО 2015 в Милано

08 май 2015

Министерство на земеделието, под ръководството на министър Десислава Танева и нейния заместник Васил Грудев, който заемаше поста на министър в кабинета „Близнашки“, е провалило и лишило България от участие в Световното изложение ЕКСПО 2015 „Да изхраним планетата, енергия за живот“ в Милано. Това става ясно от отговора на земеделския министър на депутатски въпрос. За първи път от двайсет години България не участва в най-голямото световно изложение, което се организира от Международното бюро по изложенията.

ЕКСПО 2015 бе отрито на 1 май в Милано и ще продължи до 31 октомври. В изложението участват над 130 страни от цял свят. България е сред малцината страни-членки на ЕС, които не участват в изложението, макар страната ни да е стартирала с организацията още в началото на 2014 г. На 14 юли 2014 г. е сключен Договор между Министерството на земеделието и храните и избрания с обществена поръчка изпълнител, който е трябвало да подготви документацията и проекта за българския павилион. След встъпването в длъжност на служебния министър на земеделието Васил Грудев организацията обаче започва да изостава, за което изпълнителят е уведомен на два пъти от МЗХ. През октомври 2014 г. става ясно, че фирмата, която се е ангажирала да подготви документално нашето участие няма да се справи, а земеделското ведомство се обръща към три италиански компании. Избраната италианска фирма обаче също не успява да предостави документация, която да отговаря на местното законодателство, твърди в отговора си министър Десислава Танева. Заради забавянето от МЗХ не успели да проведат обществена поръчка и за избор на изпълнител на строителните дейности на българския павилион. В крайна сметка от италианската страна е поискан готов павилион. Организаторите предлагат на българската страна място в общ павилион с други държави, които са обединени в Клъстер „Био-Средиземноморие: здраве, красота, хармония“. МЗХ реагира с резерви на отправеното предложение. В началото на 2015 г. към организацията се включват експерти и от Министерството на икономиката. В началото на февруари служителите на министерствата на Десислава Танева и Божидар Лукарски получават нова оферта от организаторите на Световното изложение. Оказва се, че българската страна няма възможност да спази изискванията на Закона за обществените поръчки и да се вмести в сроковете за подготовка на участието ни. В крайна сметка правителството отменя решение №83 на МС от 14 февруари 2014 г., с което „спестява“ на бюджета около 5 млн. лв., но лишава България от участие в най-голямото световно изложение за следващите пет години.

ЕКСПО 2015 е с акцент развитие на земеделието и храните. Участието на България щеше да даде възможност за презентиране на българската земеделска продукция, популяризиране на световния пазар на родните месо и млекопроизводителите, както и на българските вина. Провалът на българското участие прави невъзможно презентирането на страната и като туристическа дестинация.

На фона на невъзможността на ръководството на Министерството на земеделието и храните да се справи с организиране на участието на страната ни, такъв проблем не са имали чиновниците на държави като Афганистан, Сомалия и Йемен, в които са разположени мироопазващи контингенти и терористичните актове са ежедневие. България, Македония и Косово са страните от Балканския полуостров, които не участват в изложението. Очаква се ЕКСПО 2015, разположено на площ от 1,1 млн. кв.м. край Милано, да бъде посетено от над 20 млн. души.

В отговора си Десислава Танева не посочва какви средства са били разходвани за подготовката на българското участие, включително командировките на служители на МЗХ до Милано. От отговора става ясно, че не се предвиждат и санкции за длъжностните лица, които не са изпълнили задълженията си.

В крайна сметка, след участието на страната ни в ЕКСПО – Лисабон 1998, ЕКСПО – Хановер 2000, ЕКСПО – Аичи 2005, ЕКСПО – Сарагоса 2008 и ЕКСПО – Шанхай 2010, България ще пропусне ЕКСПО – Милано 2015, но остава надеждата, че това няма да се случи и през 2020 г., когато в Дубай ще се проведе ЕКСПО, посветено на развитието на иновациите и технологиите, под мотото: „Свързвайки умовете, създавайки бъдещето“. /БГНЕС

снимка: computerworld.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)