Къщата на маските в Кошарево

Министър Банов и Ирена Соколова откриха възродената „Къща на маските“ в Кошарево

28 септември 2018

В България все още могат да се случват хубави неща, напук на приказката „хубава работа, ама българска“. Навръх Кръстовден, по стар стил министърът на културата Боил Банов и областният управител на Перник Ирена Соколова прерязоха лентата и официално откриха „възродената“ за нов живот „Къща на маските“ в село Кошарево, Брезник.

Къщата на маските

Само допреди няколко месеца, от някогашната красива сграда, образец на възрожденската архитектура и паметник на културата, бяха останали единствено мястото и тухленото скеле, пустеещо самотно в центъра.

Къщата на маските

Оригиналът, построен през 1870 г. от местни майстори, отдавна бе в историята, а на мястото на паянтовата къща, по проект на тогавашния Национален институт по паметниците на културата, през втората половина на 80-те години на ХХ век, бе изградена нова масивна сграда, готвена уж за етнографски музей. С идването на демокрацията, проектът бе замразен, за да се стигне до това отчайващо положение.

IMG_2172

Областната администрация в Перник обаче успя да защити проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, който получи финансиране и превърна къщата в музей на най-тачения тукашен обичай Сурва. Както каза министър Банов, „с каквото се захване Ирена Соколова, то няма как да не стане“.

„Години наред Къщата на маските е символ на цялата Брезнишка община, която я пазеше ревниво с молба да се превърне в музей на онзи обичай, който е най-типичен, най-любим, който не се пропуска в Брезнишко – това е Сурва“, коментира областният управител Ирена Соколова и благодари на всички, участвали в реализирането на проекта.

IMG_2131

„Искам специално да поздравя всички, които са работили за този проект. Поздравявам ви и за начина, по който е възстановена къщата – съобразена с всички условия на Института за паметници на културата. Всичко е направено така, че да бъде запазено в автентичния му вид. Защото в крайна сметка смисълът на всичко, което правим е да се съхрани за поколенията“, каза пък министърът на културата.

IMG_2078

И добави, че е сигурен, че този край има огромен потенциал. „Изключително красив е вашият край, гордост е да кажеш, че си роден в тук“, не спести възхищението си Банов, а после призна, че настръхва и трудно сдържа вълнението си, гледайки страховитите тукашни сурвакари и мощните им звънци.

IMG_2227

Днес в Къщата има 16 сурвакарски маски и ликове от брезнишките села. Там са костюмите и характерните аксесоари на двама сурвакари от Кошарево и Банище – села, чиито групи са носители на Голямата награда от Международния фестивал на сурвакарските игри в Перник, на много награди и отличия. В работилницата за маски, където ще има предоставени материали, всеки ще може сам да натъкми свой лик. Има и фотоателие, където пък туристите ще могат да се снимат, преличени като сурвакари.

IMG_1805

За гостите  бяха подготвени и три мобилни приложения, с които всеки дошъл ще научи повече за традицията „Сурва”, за особеностите на различните видове маски от региона и майсторите им, за спецификата на отделните сурвакарски групи и техните костюми.

Музейният комплекс „Къща на маските“ е финансиран по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни” по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия. Изпълняваше се в партньорство между Областната администрация Перник и градската община Цървени Кръст, гр. Ниш, Република Сърбия, а телевизия IN LIFE бе генерален медиен партньор на проекта.

IMG_1782

Инвестицията за създаването на музея възлиза на 250 хиляди евро. При откриването и кметът на община Брезник Васил Узунов подчерта, че днешният ден е знаменателен заради сбъднатата мечта на много радетели на културата в Брезнишко – възродената за нов живот стара турска къща.

IMG_1844

„Този проект ще помогне Брезник да се превърне в туристическа дестинация“, обърна се към гостите и хората от селото и кметът на община Цървени кръст, град Ниш, Сърбия, проф. д-р Мирослав Милутинович.

Виж още снимки!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)