bojidar-lukarski

Министър Божидар Лукарски: Има интерес от турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти у нас

26 юли 2016

Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности и разширяването на такива в България. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в предването „Денят започва“ по БНТ. По думите му българската икономика отбелязва ръст от 2,9 % през първото тримесечие на годината, страната става привлекателна за инвеститорите дестинация, като в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения за турски такива.

Икономическият министър определи България като остров на спокойствието на фона на случващото се в Турция. Според него независимо от трусовете в геополитически план, никога отражението не е само негативно или позитивно. „Негативите са спад на лирата и сериозно понижаване на кредитния рейтинг, което ще доведе до сериозен отлив на капитали от Турция. Това обаче е една възможност за България”,коментира той.

„Възможност като остров на спокойствието част от тези капитали и инвестиции да бъде насочен към България. Естествено, че отливът на туристи от Турция е нормално поне една част от тях да бъдат насочени към нашите курорти, когато масово се отказват регистрации”, поясни той. Министър Лукарски допълни, че от друга страна Турция е в топ 6 на търговските партньори на България. „Неминуемо тази ситуация ще се отрази на салдото, спадът на лирата прави турският износ по-конкурентноспособен, особено към страните от ЕС, но от друга страна – обратно. Това няма да е добре за българския износ към Турция. Все пак да не правим крайни обобщения, защото ситуацията се променя с дни“, каза още Божидар Лукарски.

По думите му се чуват се слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат. „Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности, и ако щете, разширяването на такива в България. Има поле за разширяване на инвестиционните намерения на Турция, но всичко зависи пак от развитието на обстановката, защото не е тайна, че бизнесът обича спокойствието“, коментира икономическият министър. /focus-news.net

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)