Минутка сън на висилката и ставаш световен шампион (част II)

Минутка сън на висилката и ставаш световен шампион (част II)

07 ноември 2014

Епке вече е изпълнявал успешно тази комбинация (Казина-Ковач-Колман-Гейлорд) в тренировъчна обстановка, но предвид риска, който носи със себе си, тя ще бъде изпълнена от него състезателно само, ако конкурентите му по време на състезанията започнат да изпълняват тройната му комбинация (Казина-Ковач-Колман) от игрите в Лондон през 2012 година, за която тогава той получи фантастичните 16,533 точки и която му донесе олимпийска титла.

Епке е не само добър атлет, но той е и изключително интелигентно момче. Той реализира идеите си по възможно най-добрия начин. През 2006 година решава да започне да прави комбинации от елементи, за да взема бонус точки за изпълнението им. При първият си опит състезателно да представи своята идея на Световното първенство по спортна гимнастика в Архус, Дания същата година, той за жалост се проваля. За първи път Епке успява да изпълни чисто двойната си комбинация на световното в Щутгарт, Германия през 2007 година.

Оттогава насам той изпълнява все по-сложни и по-сложни комбинации и технически изчиства елементите. Днес неговите изпълнения вече са стандарта на висилка. Стандартът, с които световният елит в спортната гимнастика трябва да се съобразява. По този повод треньорът му – Даниел Книбълър гордо заявява: „Епке имаше страхотна идея, която се оказа напълно осъществима и от която той профитира до ден днешен. Ще бъде чудесно, ако доминацията му продължи още 2 години до олимпийските игри в Рио”.

Artistic Gymnastics World Championships

До момента равносметката за „летящия холандец” е една олимпийска, две европейски и две световни титли. За какво повече може да мечтае един гимнастик? Е, Епке мечтае за още един златен олимпийски медал. А след това? Цирк дьо солей и неговите скаути са все така по петите на холандеца, но той самият не се вижда в ролята на цирков артист. Него повече го влекат светлините на едни други прожектори, тези във всяка една операционна. Така че най вероятно е след няколко години да видим Епке в ролята на доктор Зондерланд.

След олимпийските игри в Лондон Епке, вместо да се отдаде на почивка, както повечето спортисти, записва да учи медицина. „Е, аз избрах да се посветя и на науката”, споделя Епке. Това, разбира се, се отразява на броя тренировъчни часове, които оттогава холандеца може да прекара годишно в залата за спортна гимнастика. През последните две години времето му за подготовка за големите състезания е доста ограничено, но той някак си успява хем да учи, хем да поддържа спортна форма, която да му позволява бързо навлизане във върхова такава, когато се налага или както се казва в поговорката Епке успешно „носи две дини под една мишница”.
В момента обаче Епке е най-вече гимнастик с потенциал за развитие и затова искам отново да се върна към специфичното му състояние на транс, в което холандецът печели титла след титла. Не ми се иска да си представям пилот да управява самолет или машинист влак в подобно състояние на транс, но когато става въпрос за замечтания в полузаспало състояние Епке на висилката, нещата си идват на мястото. Той се качва се на висилката, затваря очи, превърта се безотказно насам-натам и накрая се усмихва, докато чака оценката си. Това е Епке. След това идва моментът, в които на всички в залата се налага да изслушат химна на малкото по размери, но голямо като спортна нация кралство Холандия. Епке не плаче. Не, че не е сантиментален, но не го прави. Просто е вперил поглед в холандското знаме си мисли как може да стане и още по добър.

holandes-epke-zonderland
Преди да завърша своята статия, бих искала да изразя възхищението си и от още нещо, което за мен прави Епке Зондерланд пример за подражание. Той е специален по много причини, но тази именно си заслужава да бъде спомената, защото малко спортисти са способни да рискуват собственото си бъдеще в името на справедливостта. Неотдавна Епке си позволи директно да критикува членовете на журито заради високите оценки, които китайците получиха по време на финала отборно срещу Япония. В реалността, в която живеем ,гимнастици, които открито се борят срещу несправедливостите в оценяването в своя спорт са малко и е чудесно, че спортист от калибъра на Зондерланд е сред тях.

epke-corne
„Ядосан от това, което видях и воден от чувството си за справедливост си позволих да изразя недоволството си от журирането открито, въпреки че съм наясно какви опасности за един спортист крие подобно деяние и че обикновено критиките отправени към журито работят срещу теб като състезател”. Така отговори холандецът на въпроса на журналистите в Холандия защо не си е замълчал, когато случая не е касаел неговото лично представяне и оценки на световното. Е, щом и една голяма част от журналистите се чудят на постъпката му, това го прави специален и разграничаващ се от масата страхливци, които защитават само и единствено личните си интереси и не мислят нито за бъдещето на спорта, нито за имиджа му.

Светът наистина има нужда от повече хора като Епке Зондерланд.

текст: Фани Богданова – кореспондент на In Life в Холандия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)