ws_Salvador_Dalí_Quotes_1920x1200

Мислите на ексцентрика Салвадор Дали

11 май 2015

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, известен с артистичното си име Салвадо̀р Далѝ е роден на 11 май 1904 г. Испанският каталунски художник сюрреалист е автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса. Той е и много добър чертожник. Изгражда личен и твърде разпознаваем стил, който всъщност е доста еклектичен.
Дали има силно въображение и понякога необичайно поведение със забележителна склонност към нарцисизъм и мегаломания, които имат за цел да привлекат общественото внимание. Неговият ексцентризъм понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Дали проявява любов към всичко, което е позлатено, и показва прекомерна страст към лукса и ориенталската мода. Той дори си измисля арабско потекло.

Нека си припомним някои от най-незабравимите цитати на великия художник Салвадор Дали.

Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът.

Аз съм обиталището на един гений.

Вземи ме, аз съм дрогата; вземи ме, аз съм халюциногенен.

Единствената разлика между мен и един луд е, че не съм луд.

Когато гледам звездното небе, то ми се струва малко. Или аз раста, или вселената се смалява. освен ако не са и двете едновременно.

Оказва се, че всяка сутрин, щом се събудя, изпитвам върховно удоволствие, което днес откривам за първи път — това да бъда Салвадор Дали. И очарован се питам какво ли чудо ще направи днес този Салвадор Дали. И всеки ден ми става все по-трудно да разбера как останалите могат да живеят, без да бъдат Салвадор Дали.

Целият свят ми е роб. Винаги идва един момент в живота на хората, когато разбират, че ме обожават.

Интелигентност без амбиция е като птица без крила.

Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)