Мистерията, наречена Мона Лиза (видео)

19 септември 2016

Мона Лиза е може би най-разпознаваемата картина в света. Рисувана от най-знаменития художник – Леонардо да Винчи, тази творба представлява интерес за много хора. Завършена е на този ден през 1478 г. Историята разказва, че Леонардо да Винчи е рисувал портрета на Джокондата в продължение на четири години. Предполага се, че това е била любимата картина на Леонардо да Винчи и той не можел да се раздели с нея, затова казвал, че творбата все още не е завършена. Много по-късно картината била продадена на краля на Франция, а след революцията в държавата, портретът на загадъчната дама е изложен в Лувъра. Историята на Мона Лиза е обвита в мистерия. Загадъчното й изображение е пленило света, а неуловимата й усмивка, е хитър трик, използван от Леонардо да Винчи, за да привлече зрителя.

Някой описват усмивката на Джокондата като самодоволна, други като загадъчна

Някой описват усмивката на Мона Лиза като самодоволна, други като загадъчна

Усмивката – защо е загадъчна?

В продължение на стотици години хората са се вглеждали в портрета на Мона Лиза с чувство на объркване и неяснота. Отначало дамата от картината се усмихва, миг по-късно усмивката избледнява, след което пак се връща. Точно в това е очарованието на най-известната картина в света – загадъчната усмивка на Джокондата, която ту се появява, ту изчезва. Учените предполагат, че виновни за тази оптическа илюзия са очите на Мона Лиза, които изпращат смесени сигнали към човешкия мозък. Британски изследователи твърдят, че ако се фокусирате върху очите на обекта, устните изглеждат с наклон нагоре, в деликатно колеблива усмивка. В случай, че се вгледате в устата директно, няма да откриете тази приятна гримаса. Факт е обаче, че това е жената с най-известната усмивка в света. Според учените, загадъчната усмивка се дължи на зрителна измама. Тя изчезва и се появява в зависимост от мястото, от което се наблюдава портретът на Мона Лиза. Ако погледнете лицето на жената, ще забележите, че тя се усмихва. Преместите ли поглед само върху устните, обаче, ще откриете, че те не са толкова приветливи. Именно постигането на тази илюзия е отнела на Да Винчи толкова време, преди да завърши прословутата картина. Според експерти този ефект се получава при използване на размити очертания и сенки върху лицето на модела.

Описание на картината

Твърди се, че Мона Лиза е съпруга на Франческо дел Джокондо, към който да Винчи поел ангажимента да нарисува портрет на възлюбената му. Джокондата е изобразена със скръстени ръце, които са нейна запазена поза. Дясната ръка лежи върху лявата, а ъгълчетата на устата са леко извити нагоре. Любопитен факт е, че ако се вгледате в очите на Мона Лиза, ще забележите липсата на вежди и мигли. Някой експерти смятат, че те са избледнели с течение на времето, други твърдят, че това Да Винчи не е завършил творбата си. Зад жената се вижда огромен пейзаж от ледени планини, за които се предполага, че са част от района на италианските провинции Пезаро и Ромини. Образът на жената определено излъчва мистерия, която се изразява чрез загадъчната усмивка и погледа, насочен право в зрителя. Ръцете също имат малко нереална, безжизнена позиция, сякаш не са част от това тяло.

Общото впечатление, създадено от портрета на Мона Лиза е спокойствие и хармония

Общото впечатление, създадено от портрета на Мона Лиза е спокойствие и хармония

Очи

Погледът на Джокондата е толкова тайнствен, че може да Ви изплаши. Ако застанете пред картината, ще забележите, че жената, изобразена на нея Ви следи с очи, дори и да се преместите под друг ъгъл. Друга особеност на портрета е липсата на мигли и вежди. Предполага се, че това не е целено от художника. Първоначално Мона Лиза е имала и двете, но с течение на времето, използваният цвят е избледнял.

Техника на живописта

Мона Лиза е пример за приноса на Леонардо да Винчи в изкуството на маслената живопис и най-вече неговото овладяване на сфумато. Може би се питате какво точно означава сфумато. Това е живописна техника, която включва гладко, почти незабележимо преминаване от един цвят към друг, с помощта на ултрафини градации на тонове. Сфумато може да се определи като леко размазана техника на рисуване, извършена чрез използване на пръстите или на парче плат. За да се предадат сенки по лицето е необходимо да се нанесат няколко слоя боя. По този начин образът на Джокондата изглежда слабо замъглен, сякаш се намира под лека мъгла. Комбинацията от слоеве с различна дебелина и цвят създава обем в картината, отваря контурите и ги прави толкова реалистични.

Цена

Много хора смятат, че картината е безценна. Това произтича от факта, че оригиналът е само един и не може да бъде направен повторно. Извън тези разсъждения, можем да кажем, че преди повече от 50 години, най-известната картина е оценена на стойност 100 милиона щатски долара. Въз основа на тази цена, Книгата на Гинес, обявява Мона Лиза за картината с най-висока застрахователна стойност в света. Днес стойността на творбата, надхвърля 700 милиона долара.

Вярно ли е, че е мъж?

Една друга теория твърди, че в действителност Лиза Герардини не съществува. Предполага се, че великият Да Винчи е вплел своето лице в женски образ. Друга легенда разказва, че Мона Лиза всъщност е младеж на име Джан Джакомо Капроти, който е бил една от мъжките музи на художника. Носът и устата на Капроти поразително много приличат на тези на жената от картината. Младежът дълго време бил чирак на Да Винчи и според слуховете двамата са имали интимна връзка. Това, разбира се, е поредното предположение за моделът с тайнствена усмивка, станал нарицателно за най-великата творба в света.

текст: Кристина Ботева
снимки: nbcnews.com,

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)