кльомба

Мистерията на кльомбата @

15 март 2018

Кльомбата @ е символ на интернет ерата, изключително важна за мейлите и социалните контакти, но никой всъщност не знае, от къде се е появил този символ, пише Клер Байтс.

Кльомбата дълго време е неизвестен символ, познат единствено на някои деловодители. Това се променя благодарение на Рей Томлинсън, отговорен за изобретяването на електронния мейл.

Той го „селектира“ от клавиатуата си през 1971 г. и го локализира между потребителското име и адреса на местоназначението, пращайки съобщение между два компютъра в неговия офис. Томлисън избира @ защото по това време символът е рядко използван в компютрите и не би могъл да обърка ранните програми или операционни системи. Като щастливо съвпадение, на английски името на символа вече е било „at“.

Символът @ се появява в пишешите машини още в края на 19 век“, казва Кейт Хюстън, автор на „Тайният живот на пунктуацията„. „Това е бил просто символ, показващ, че на тази кокретна цена има още определен брой продукти. Предназдначението на кльомбата не е надхвърляла тази роля.“

Тъй като печатните машини го съдържат като символ, логично той се прехвърля и на първите клавиатури на компютрите.

Символът @ стига до клавиатурите като бизнес бутон, тъй като е имал бизнес успотреба„, казва Хюстън.

Това е символ, който е обозначил обща цена – например 12 батерии @ £1 всеки комплект.

През 2000 година, италианският академик Джорджо Стабиле, стига до заключението, че различните нации използват различни думи за символа @, които по- скоро описват външния му вид. На турски означава „роза“, докато на норвежки го наричат „свинска опашка“. На гръцки е „пате„, докато на унгарски е „червей„, а на български“маймунска опашка“

Стабиле открива писмо изпратено от Севиля до Рим през 1536 г, което обсъжда пристигането в Испания на 3 кораба плаващи от Новия свят. Писмото започва с това, че една амфора вино е било продададено, като думата „амфора“ е заменена със символа @ като абревиатура. Стабиле заключава, че символът е @ е бил често използван като старинна мерна единица в Южна Европа, дори в случаите когато точните единици се различават.

Текст от 14 в. съдържащ знака @

Текст от 14 в. съдържащ знака @

Но най-ранните данни за използването на символа са свързани с религията. Става въпрос за български превод от 1345 г. на гръцка хроника. Тя се съхранява във Ватиканската Апостолическа библиотека, и съдържа символа @ на мястото на А в думата Амин. Защо се използва в този контекст е мистерия.

Изглежда подходящо тогава, че първият имейл, изпратен със символа @, също се изгубва във времето. Когато Томлинсън изпраща първото съобщение до tomlinson@bbn.tenexa, той не осъзнава до каква промяна ще доведе всичко това и затова не се и притеснява да го напише.

Източник: BBC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)