остров мистик

Мистичният Мустик – остров за богоизбрани!

08 юли 2019

Ваканцията ме заведе в Карибите и по точно на популярния и така красив Барбадос. Веднъж попаднал в акваторията на приключенските острови, те завземят легенди за пирати, приказките за колониалните времена, истории за повратности и красиви любови. Може би, неописуемите залези особено настройват към подобни мисли. И когато моята приятелка даде идеята да разгледаме тайнствения и трудно достъпен остров Мустик, не може да предположите колко бързо се съгласих.

IMGP7452

Полетът бе от Барбадос до самия остров с малък самолет, защото по-голям просто няма как да кацне. Летището е миниатюрно и затваря 5 минути преди залез слънце. Който излетял – излетял! Който не – отива на плажа да поспи и да дочака изгрева.

IMGP7464

Бързам да уточня, че на острова не можеш да отидеш ей така – купуваш си просто билет и хайде! Не! Трябва да си много богат, за да си собственик на една от 140-те къщи или друг много богат да те покани. Е, не се чудете – нас ни поканиха.

IMGP7487

Прелитайки над острова започна да се разгръща приказна картина – зеленина, тюркоазени лагуни, приказни заливи със златни плажове… И нито една къща не се виждаше.  Само тази, която е   на британската принцеса Маргарет, която още през 1960 г. получава като сватбен подарък от нейното кралско семейство с 10 акра земя над най-красивия залив.

IMGP7513

Географски да уточним, че загадъчният о. Мустик е част от многоостровната държава Сейнт Винсент и Гренадини в Карибско море. Мустик има същата история както останалите карибски острови: първите заселници са от племето араваки, след тях идват карибите, французите, изместени от англичаните. Почват да гледат захарна тръстика и така до 1958 година, когато Колин Тенант лорд Гленкорон купува целия остров и го прави място за отдих на своите известни и високопоставени приятели. Колин мечтае на тези красиви плажове да изгради комуна за милиардери. През 1968 г. се създава “Компания Мустик” и започва нова ера: сключва се споразумение със Сейнт Винсент за бързо развитие на острова чрез насърчаване на туризма и построяване на не повече от 140 частни дома сред обширни имения при абсолютно запазване на природата. И ако случайно на някой му хрумне да си построи къща там, просто трябва да знае, че е невъзможно. Къщите са точно толкова и нито една повече, а строителство на нова е абсолютно недопустимо.

IMGP7541

Все пак, ако някой от знаменитеостите като Брайан Адамс, Шаная Туейн, Томи Хилфигер или Миг Джагър реши да си продаде къщата…Може да станете горд собственик на парче от тайната на мистериозния остров.  Звездите предпочитат острова заради зеленината и фантастичните плажове и най-вече – тишината и спокойствието. Тук всички се познават. През цялата година на тузарското място живеят 500 души, които поемат отговорността за комфорта на гостите.

IMGP7523

Няколко вили се отдават под  наем и ако си спомняте, Принц Уилям и съпругата му Кейт предпочетоха мястото за едно приятно и екзотично изкарване. Кралското семейство отседна в луксозно имение, чийто наем на седмицата е около 50 000 долараИнтересен е фактът, че повечето от сградите на скъпарския курорт са дело на дизайнера Оливър Месел.

IMGP7598

С пристигането си на летището сме посрещнати от представители на „Компания Мустик“ и тръгнахме с откритите малки джипове за разходка из островните тайнства по чисти, асфалтирани алеи, поръбени от двете си страни с високи палми. Никъде не срещнахме никого, само понякога се налагаше да спрем за малко, за да дадем път на една, две или три пресичащи костенурки, а други пасяха отстрани на пътя. Нито едно имение не е оградено. Влизането става с разрешение на бътлъра на дома и само ако има и предварително разпореждане за достъп от собственика. Персоналът живее целогодишно на същата територия в отделни чисти, хубави и добре поддържани постройки.

IMGP7652

Всички вили са ситуирани на самия бряг или високо върху скалите. Повечето от тях притежават златни плажове с прегънати от морския бриз палми. Дизайнерски решени и вписани в природата, сякаш сгушени между растителността, за да не я обезпокояват.

IMGP7485

Единственият хотел в курорта е Cotton House, а името му препраща към времето, когато островът е бил пълен с плантации за захарна тръстика. Бутиковото място разполага със седемнадесет стаи и резервациите трябва да се направят поне година преди това при режим на препоръка, разбира се. Недалеч от него е романтична стара мелница за тръстика, която пресъздава историята на острова, а срещу него е елегантен и много кокетен СПА център. Единственото заведение, в което можеш да похапнеш е Биич бара, в близост до хотела и ако имаш късмет, може да срещнеш някой от звездните собственици, решил да се поразходи извън имението си. И нали съм си късметлийка… та Брайан Адамс! Снабдяването на острова е уникално: в местния супермаркет на фирмата Corea’s Food Store се предлага голямо разнообразие, има отделно пазар за риба в рибарското селище. Всекидневно на острова се получават вестници от 50 страни на 30 езика! Всичко е като в една свръхлуксозна „комуна“.

IMGP7468

За малко да забравим църквата…В момента в който я виждам в съзнанието ми изниква спомена за Чичо Томовата колиба.

IMGP7578

Остров Мустик притежава ненадмината дивност и е едно от местата, на които можеш да кажеш, че времето е спряло. Тук всичко има съвсем други измерения. Тайнствени, загадъчни, мистични…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)