news-33338-46852 (1)

Митрополит Антоний за изграждането на българска църква в Испания

16 април 2015

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По време на срещата митрополит Антоний запозна Цветанов с историческата възможност за изграждането за първи път на православен храм на Българската православна църква в Западна и Централна Европа. Храмът ще бъде изграден в град Енгера във Валенсианска област в Испания и ще отговаря в пълнота на православния канон, подчерта Негово Високопреосвещенство и информира Цветанов, че българската общност в Испания е най-голямата в Европа и до сега няма собствен православен храм и посещава руски, румънски и арменски храмове.

В лицето на  бившия Константински епископ Антоний, след избора му през 2013 година за Западно и Средноевропейски митрополит, българите в Европа вече имат един изключително деен и харесван духовен отец.

Цветан Цветанов се ангажира да запознае министър-председателя Бойко Борисов с историческата възможност за построяването на българския православен храм в Испания. Негово Високопреосвещенство подчерта, че ще се обърне със специално писмо към премиера. Митрополит Антоний призова държавата, в лицето на премиера Борисов, да подпомогне изграждането на православния храм, за да може българите в Испания да се молят и да почитат светлите християнски празници в собствен храм.

Българският храм в Испания ще бъде построен върху терен, който е предоставен безвъзмездно и безсрочно на Българската православна църква от кметството на град Енгера.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)