memory3

Митът за Memory ефекта или защо батерията пада бързо

02 януари 2016

Вероятно неведнъж ви се е случвало при покупката на нов смартфон, таблет или лаптоп, продавачът учтиво, но категорично да ви дава инструкции от типа на „и преди да падне изцяло батерията, не я включвайте да се зарежда“.

Memory ефект – мит или реалност

Причината за този съвет е прозаична – т.н. Memory ефект, според който при подобен начин на употреба се стига до състояние, при което батерията на вашата нова джаджа няма да бъде способна да се зарежда напълно, тъй като вече е „запомнила“ посочената до този момент процентна граница, която обикновено използвате (ако държите на техническото обяснение – в клетките, които не са били използвани, да речем изтощени, протичат химични процеси, които ги правят неизползваеми). Истината обаче е, че ако до преди няколко години, това твърдение имаше своята логика, то днес то е абсолютен мит. Причината – вече почти никой производител не използва остарелите NiCD батерии, при които действително имаше значение кога батерията се зарежда – при частично или пълно изтощаване.

В съвременните NiMH и Li батерии този момент липсва, но се наблюдават редица други ситуации, имащи като краен резултат нещо, силно наподобяващо memory ефекта.

memory1

Новите проблеми

Сред най-често срещаните проблеми при тях е понижаването на напрежението на напълно заредена батерия вследствие на твърде често системно презареждане( електролитът на батерията образува фини кристали по плочите на катода или анода, ефективно намалявайки тяхната активна повърхност). Така, макар батерията все още да разполага със същото количество енергия, каквото би имала като нова, за следящата логика (например на мобилния телефон) пониженото напрежение изглежда, сякаш батерията е почти напълно изтощена.

Друг често срещан проблем при акумулаторните батерии е честото стигане до дълбок разряд (deep discharge). Тъй като всяка една акумулаторна батерия е съставена от определен брой клетки с различен капацитет – всяка от тях се нуждае от различно време за отдаване на енергията си.

chargingmyth_1024-x-640

 

Така при настъпване на deep discharge някои от клетките достигат нулева позиция преди другите и „обръщат поляритета си“. Казано по просто, клетките с все още оставаща енергия в себе си започват да зареждат напълно изтощените. По този начин батерията губи от своя ефективен капацитет и започва редовно да „пада“ по-бързо от очакваното. Заедно с предходния разгледан случай deep discharge е вторият по честота срещан проблем, особено при батериите на мобилни телефони и преносими компютри.

memory2

Заключение:

Както се убедихте от по-горните редове, това, че батериите на лаптопа или смартфона не трябва да се справят с Memory ефект-а, съвсем не означава, че те не изискват нужното ниво на обслужване. По тази причина, като се сдобиете с новата си покупка, обърнете внимание на правилния начин на поддръжка и прочетете нужните изисквания на съответния производител за удължаването на живота на батерията и превръщането им в един надежден източник на енергия за мобилните ви устройства.

Снимки: Digikey.com/Verizon Wireless

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)