S55_0423-2W1

Многоликият 1 май – какво празнуват днес по света?

01 май 2020

Нов месец, нови емоции, ново вдъхновение. Природата се събужда. Живот кипи навсякъде около нас. За повечето страни по света 1 май е Денят на труда и работническата солидарност. На места той се празнува с манифестации, различни прояви или просто е един почивен ден. Тази година пандемията промени всичко. Но за редица страни 1 май е съвсем различен празничен ден. Ето как в различните страни по света отбелязват идването на месец май.

1. Хавай
Луау – празник на гирляндите

S55_0423-2W1

Луау е празник (парти), които може да се организира по различни поводи, а на Хаваите на 1 май е празникът на гирляндите. Традицията повелява, че на този ден се изпълнява традиционния народен танц хулу, пеят се песни, организират се панаири, конкурси за красота и навсякъде се плетат гирлянди от цветя. Огърлици от орхидеи, жасмин и други ярки и ухаещи цветове се връчват и на всички, пристигащи на острова гости.

2. Сицилия
празник на цветята Флоралия

Hobbe_Smith_(1862_-_1942)_-_Floralia_-_painting,_1898

По време на пролетния карнавал улиците на града се изпълват с фигури, направени от цветя, най-вече карамфили. Сицилия пази традицията да чества на този ден богинята на цветята Флора. Жителите на острова берат полски цветя – макове, маргаритки, жълтурчета, които според вярванията носят щастие.

3. Франция
празник на момината сълза

Lily-of-the-Valley

Във Франция денят на момината сълза е истински празник с история, идваща още от XVI век, когато на 1 май Шарл ІХ раздал на дамите от двора букетчета от момини сълзи и пожелал това да се повтаря всяка година на този ден. Потърсете сред цъфналите момини сълзи стръкче с 13 бели камбанки, за да бъде късмета с вас през цялата година.

4. Англия
May Day

childrenmaypolecreditalamy-0

На 1 май в Англия трябва да се танцува много и да си облечен пъстро. Освен традиционни национални носии, хората обличат и костюмите на известния местен персонаж Зеления Джак. С особена почит е майското дърво, олицетворяващо мъжкото начало. Най-често това е най-обикновен дървен стълб, който хората окичват с разноцветни ленти и гирлянди. Около него се танцува. Хората са хванали големи разноцветни ленти, които се спускат от върха на стълба. Това символизира сътворението на света.

5. Германия
Валпургиева нощ

imagem-riksgransen-se1-880x527

В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на деня на Света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта. На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален“ празник. В тази нощ се палят огньове и по този начин се гонят злите духове, правят се карнавали.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)