Мобилно приложение засича кога предстои земетресение

14 декември 2019

Предупреждението за предстоящи земетресения би било изключително полезно и би спасило хиляди човешки животи. Оказва се, че водени от това мото, учени от Бъркли, Калифорния са създали още през 2016 година мобилно приложение, което действа именно по този начин – усеща и най-леките земни вибрации и моментално известява собственика си.

Приложение предупреждава за земетресения - MyShake

В това всъщност едва ли има нещо толкова учудващо – акселометрите или просто сензорите за движение в устройствата се използват най-редовно за отчитане примерно на движението ни, спортуване и прочие, така че логично биха могли да засекат и по-сериозни вибрации.

Големият проблем в MySnake, както са го нарекли създателите му обаче, е че то трудно различава вибрации в земята от вибрации от автомобил или превозно средство например.

Затова се включва на принципа на регион, а не на отделни данни – това ще рече, че когато то започне да отчита еднакви вибрации в много потребители от даден район, едва тогава започва да известява, че става дума за нещо мащабно и има опасност. Което пък съответно води дотам, че ефективността му зависи от броя на хората, които го използват в телефона си.

Приложение предупреждава за земетресения - MyShake

До момента те са около 32 000, а според статистиката, MyShake е идентифицирало и реагирало на малко под 1000 земетресения. И тъй като цифрата използващи го, е твърде малка, днес създателите му се броят приложението да бъде въведено като задължително във всеки смартфон в името на човешкия живот.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)