Могилата Малтепе – паметник с национално значение

10 юли 2017

Могилата Малтепе край Пловдивското село Маноле е паметник с национално значение.

TON_1702

Една от основните цели на проекта „Музей на открито“ е да се даде възможност на посетителите да се докоснат до епохата на античността, чрез създаването на уникално по рода си пространство, в което са експонирани реплики на артефакти, реконструкции на древни обреди и погребални практики на тракийските владетели, управлявали царството на одрисите и Филипопол. Със средствата на мултимедийните ефекти всеки посетител може да се почувства част от дадения исторически момент.

TON_1708

Цялостното проектиране и изграждане на обекта включва приемна сграда, информационен център, площи за експозиция и демонстрации. Всичко това се случва в местността Малтепе край село Маноле, Община Марица.

TON_1713

Теренът е оформен като паркова зона с алеи, места за почивка, площи за експозиции и беседи, мултимедиен център. Сградат в която са ситуирани експонатите е с обща площ 790 кв. м. Музеят дава възможност на посетителите да видят реплики на антични артефакти от територията на цялата Римска империя, към която е принадлежал Филипопол през периода 1 – 3 век след Христа. Експонатите са изработени по исторически сведения от съвременни материали, доближавайки се максимално до естествения вид на артефактите.

TON_1717

Съживяването на този обект е предпоставка за увеличаването на познанията в областта на историята и културата, предизвикване на интерес не само от страна на младите хора и специалистите, но и на цялата общественост. Успешното изпълнение на дейностите по проекта способстват могилата Малтепе да бъде обособена като интересна туристическа атракция, която да привлича български и чуждестранни туристи.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Венелин Бакалов
фотограф : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)