10 Years Challenge

Модата „#10YearChallenge“- безобидно забавление или нещо повече?!

17 януари 2019

Вероятно сте забелязали, че в последните седмици в социалната мрежа Facebook на дневен ред е ново предизвикателство. Модата „#10yearChallenge“ подканва всеки потребител да качи две свои снимки – една отпреди 10 години и една настояща. За по-малко от две седмици, милиони последователи, сред тях и доста популярни личности, успяха да се „зарибят“, без дори да се замислят, че наглед безобидното предизвикателство може да не е толкова безобидно.

Марк ЗУкербърг пръв даде тон на кампанията.

Марк ЗУкербърг пръв даде тон на кампанията.

То е весело, забавно, носи позитивно усещане и усмивки… да не говорим, че до момента никой не се е сещал за нещо подобно. Някои Hi-Tech специалисти обаче предупреждават, че зад „#10YearChallenge“ всъщност стои далеч по-сериозна цел и всъщност създателите на Facebook са го създали с умишлената идея да го ползват като „лесен начин на обучение на изкуствения си интелект, който да анализира начина, по който човешките лица се променят с годините“.

10 Year Challenge

Така, всеки потребител, който качи две свои снимки, допринася за огромната база данни на социалната мрежа. Дали това предупреждение е просто излишна паника и предпазливост или реална конспирация, всеки може сам да прецени за себе си. Друг е въпросът, че и при появата на Facebook очаквахме да е поредното „чудо за три дни“, както беше с ICQ, MirKa, My Space и компания, но Зукербърг имаше собствено мнение… което е валидно 15 години по-късно.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)