42147826_314701212417172_5528773682014453760_n

Моето лято в 10 реда: Людмила Филипова

24 септември 2018

Лятото ми за 2018г. бе по-различно от всяко друго, което съм имала: вместо плаж и походи из планините, вместо пътешествия до интересни места по света, правих „походи“ в света на познанието и науката.
Сега завършвам магистратурата си по астрономия и астрофизика към Физическия факултет на СУ и всеки месец, през последните две години и половина се готвя за изпити – близо 25 от тях взети с отличен (физики, оптики, висши математики, астрономии, астрофизики, космологии, история, квантови механики, и техни подразделения).
Взех и последния си изпит, който бе един от най-трудните по Космология при много уважавания от мен доц. Тодор Велчев.
Сега наблягам върху последните редакции на магистърската ми теза, посветена на физиката и тайните на тъмната енергия.
Енергия, която е близо 68,5% от познатата ни Вселена – другото е 26% тъмна материя (вещество) и 4,5% барионна материя (познатата ни материя от протони и неутрони), останалото около 1% е т.нар. металичност (наличие на по-тежки химични елементи, от които сме създадени и ние – продукт, разпръснат из галактиките от умиращи звезди и двойни звездни системи, които са произвели тези елементи в ядрата си).
Записах тази магистратура именно в желанието си да дам поне тухличка към една от най-важните теми, според мен днес в астрофизиката, както и сред тайните на Вселената ни, от които зависи и нашето, и нейното бъдеще.
Т. нар. тъмна енергия е открита е едва преди 15 години и за нея се знае твърде малко, а на български език не може да се намери почти нищо в научната литература.
Отдадох 4 години за проучвания по темата (започнах още във връзка с последния ми издаден роман „Смисълът“, който също съдържа научна информация по темата) и в дипломната си работа предлагам и нов по-различен поглед над същността на тази тайнствена енергия, нейният източник, физика и влиянието й над Вселената.
Резултат от лятото: всички изпити взети, магистърска теза готова, а защита й ще е декември.
Безкрайно се радвам и от факта, че научен ръководител ми е уважаваният от мен доц. д-р Венелин Кожухаров от катедра „Атомна физика“, който работи по същността на тъмните фотони към ЦЕРН и към нашият Физически факултет.

снимка: личен архив

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)