o-SAUNA-facebook

Можем ли да броим сауната за тренировка?

26 февруари 2015

Дори на най-запалените и отдадените фитнес маниаци сред нас поне веднъж им се е случвало точно в този ден да не искат да тренират, а просто да си полежат на спокойствие. Оказва се, че можем да пропускаме тренировки без да изпитваме вина, стига вместо това да „помързелуваме“ в сауната.
Според проучване, публикувано в медицинския журнал JAMA Internal Medicine, седенето в сауната може да ви предпази от болести точно толкова добре, колкото и една тренировка. Учените провели изследване сред финландците (в чиито домове много често има сауни), според което, хората, които прекарват повече време в сауната имат по-малък шанс да развият някоя от болестите, свързани със заседнелия начин на живот.

Доказано е, че седенето в сауна действа на човешкия организъм по начина, по който му действат и интензивните упражнения. Тя увеличава сърдечния ритъм, подобрява кръвното налягане, увеличава капацитета на дробовете и ви кара да се потите, като по този начин изхвърляте натрупаните в организма токсини.
С други думи, ако следващият път не ви се иска да се потите на пътечката, с чиста съвест може просто да вземете една кърпа и да прекарате това време в сауната.

текст: Елена Михайлова
снимка: Huffingtonpost

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)