въглехидрати

Може да се храните с въглехидрати и вечер

22 януари 2018

За тялото няма значение по кое време на деня ще получите въглехидрати, установи проучване на медицинската програма „Trust Me I’m a Doctor” на телевизионния канал BBC Two, съобщава Health.mail.ru. Целта на изследването е да се провери разпространеното мнение, че не е хубаво да се ядат въглехидрати късно вечер. Смята се, че тъй като сутринта тялото се нуждае от енергия, която се получава от глюкоза, по-добре е закуската да се състои от въглехидрати. След това през деня всички получени калории ще бъдат изгорени успешно. А ако ядете бял хляб, ориз или тестени изделия вечер, на тялото ви ще бъде по-трудно да се справи с храносмилането на храната, което ще увеличи шансовете за поява на излишни килограми.

Вижте още: Солени мъфини с пиле

Проучването се извършва от екип, начело с Адам Колинс от Университета в Съри. Доброволци в добро здраве са били помолени да ядат определен брой въглехидрати през деня. Освен това, през първите пет дни на експеримента, участниците е трябвало да да консумират по-голямата част от въглехидратите на закуска, оставяйки за вечеря малко от тях. Още пет дена – да се хранят с въглехидратни храни, равномерно разпределени през деня. След това е трябвало да ядат въглехидрати на вечеря следващите пет дни. Изследователите от своя страна проследяват нивото на глюкозата в кръвта – този показател позволява да се разбере как тялото се справя с разграждането на въглехидратите.

Установено е, че средното ниво на глюкозата в кръвта на участниците след серия от въглехидратни вечери (10.4) е по-ниска, отколкото след въглехидратни закуски (15.9), което изненадва д-р Колинс и колегите му.

Според Колинс за организма е важно не времето, по което са изядени въглехидратите, а продължителността на „гладния” период, който предшества това хранене. Това се получава естествено сутрин, тъй като докато спите, вие сте „гладни” през цялата нощ. Въпреки това, както показва проучването, подобен ефект може да се постигне, ако не ядете въглехидрати през целия ден и ги ядете за вечеря. Д-р Колинс съветва да не се притеснявате кога точно ще се храните с въглехидрати, но ако имате намерение да ядете такива по време на вечеря, по-добре да се ограничи тяхното количество на закуска и обратно.

превод и редакция: Силвия Аризанова

снимка: gustosano.eu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)