Blizyk plan

Момчето и морето

25 август 2015

Отмина почти месец от големия триумф на младия български поп певец Ивайло Колев на конкурса, „Бургас и морето“, на който той с песента си „Вече знам“ (по текст на Живко Колев, музика и аранжимент – Светослав Лобошки) грабна както  наградата на журито, така и тази на публиката.

Именно това бе повода да се видя с него  и да се опитам да науча малко повече за емоциите и чувствата, които тази победа му е донесла.

Минути след негово грандиозно участие в един от клубовете на българската ревиера (да, ГРАНДИОЗНО, защото независимо от случайната публика в заведението, Ивайло бе със смокинг, папионка и лакирани обувки, сякаш гастролиращ на най-голямата световна сцена, с балет, който на всяко появяване на сцената бе с различен и ефектен костюм и с невероятно, невероятно присъствие…) поговорихме за извървяния път, успеха, мъжките сълзи и бъдещите му планове.  

Ето какво ни разказа усмихнатото, харизматично, позитивно, талантливо пораснало момче:

Ивайло, не се случва всеки ден артист на голяма сцена да плаче под ръкоплясканията на няколко хилядна публика. Колко „струва” една мъжка сълза?

Сълзата си е сълза и няма значение дали е отронена от мъж или жена. Важното е с каква емоция е облечена и колко е искрена. Явно в момента, в който се разплаках на сцената на „Бургас и Морето”  публиката усети колко дълбоко изживях тази победа и затова всички станаха в бурни аплодисменти. Това ме разчувства още повече и емоциите ескалираха неимоверно. Мисля, че имаше химия и се докоснахме взаимно- аз с раздаването си на сцената, а те с любовта си. Уникално беше….

Къде бяха близките ти по време на този специален момент?

Моята съпруга беше в публиката и снимаше. Баща ми знам, че е поливал в това време градината на вилата (Смее се.), а майка ми – нямам представа.  Знам само, че когато жена ми се обади да им каже, че взимаме и двете награди, майка ми се хвърлила в обятията на баща ми, така както го е правила само в първите им любовни трепети преди 38 години. Щастлив съм , че съм донесъл толкова топлина на семейството си.

Отново имаше спекулация с песента въпреки, че тя категорично спечели и журито и публиката? Защо винаги победителите са обект на критика в България?

Да. Чух, че се появи полемика, че Живко Колев бил пял песента в някакво предаване, посветено на него месеци преди конкурса. Тук трябва да подчертая нещо много важно. Аз държа правата на песента от повече от 3 години. По различни причини тя обаче стоеше в моето чекмедже и чакаше своя момент. Живко Колев я бил изпял в някакво предаване, посветено на него? Е, добре, човекът написал хубав текст и решил да го помести в собствения си филм. Много ли е лошо това? Ами аз поне 10 пъти съм пял песента в банята си. Може би моите комшии също могат да предявят претенции, че песента не е автентична, защото вече са я чували. Дайте да си говорим по-сериозни неща!

Кажи ми честно какво е да се издържаш с музика по нашите географски ширини, когато нямаш медийния комфорт на хип-хопа  и чалгата?

Нямам медийния комфорт, но печеля всеки ден любовта на много хора на живо с изпълненията си.  Не е лесно, но се справяме и не мрънкаме.  Дори семейства издържаме. Колко странно, нали?(Засмива се.) Шегуваме се с моя балет и цигуларките ми, че извършваме революционерска дейност в много негостоприемна среда. Не забравяйте, че големите революции са се печелили от малките общности. Наполеон след заточението си, избягвайки от остров Елба с шепа хора, влиза триумфално през портите на Париж и взема властта без нито една гръмнала пушка. Ние сме  „малки”  в момента, но нищо не се знае?!

Да оставим историята настрана. Как един сексапилен изпълнител на сцена може да бъде моногамен и да не изневерява на съпругата си?
Дори и при добро желание за обратното, няма как да стане. Тя е непрекъснато до мен. Добре, сериозно!  Колкото и тривиално да прозвучи, аз си взех поуките от миналото с минали връзки и болезнените „опити за летене“. Мисля, че съм доста улегнал вече. Момчето стана мъж. Освен това открих Бог и се чувствам страхотно. Разбирайте го както искате…

Чувала съм, че имаш изграден имидж на скандалджия и човек, създаващ проблеми?

 Правилно си чула! (Отново се смее.) Добрата новина е, че всичко това е отдавна в миналото. Първият скандал, който вдигнах беше на един от директорите в „Стар Академи“ още в първите седмици.  Казваше се Виктор Божинов. Беше ни наредил всички след един от концертите  и ни четеше здраво конско в съблекалнята. Аз издържах няколко изречения, станах и му изкрещях, че не може да се държи по този начин с едни заблудени 18-годишни деца, каквито бяха повечето там и да им съсипва психиката. Другият подобен случай беше с една от главните дами от сп. „Блясък“. Вдигнах й телефона и говорих в стил „Васил Найденов” за лъжите, които списваха за мен. Проблемът беше, че не осъзнавах, че не съм Васил Найденов, ха-ха! Така се създава неправилно обществено мнение. В България не се толерират смелите хора, които говорят директно в очите. Тук вървят номерата чики-рики, а аз не си падам по тях.

Какво е да си музикант в едно немузикално семейство? И какво струва борбата с предрасъдъците в държавата България?

Майка ми е една от най-авторитетните учителки в Ямбол и въпреки, че с баща ми  живеят вече във Велико Търново, откъдето родом е той, все още се носят легенди за уважението на родителите на „децата й”. Трудно е да противоречиш на начална учителка, но не е невъзможно.  Те не искаха да пея. Никак дори!!!
Изгладихме ръбовете и сега цари хармония. А и нали си спомняте какво ви казах за прегръдката на майка ми с баща ми след  „Бургас и Морето”?!  Мисля, че са горди и щастливи родители, а аз се мъча да бъда добър син. Все пак съм съм единствен  и отговорността не е малка.

Разбрахме, че готвиш нещо сериозно след края на лятото?

В момента с моята хореграфка и режисьор  пишем сценарий за голям концерт-спектакъл, който трябва да види бял свят към края на ноември. Музиката е по Майкъл Бубле, Стинг и някои от моите авторски композиции.  Доста амбициозен проект. Включва струнен квартет, духово трио – тромпет, тромбон и сакс, балет с много пищни костюми и сценография, мултимедия, специални светлини и т. н. Първото ми голямо предизвикателство не само като певец, но и като продуцент. Предназначено е за хора с краен анти-афинитет към попфолка. Надявам се, че последното изречение казва достатъчно?!

11144974_1091415434221982_6791001907740791854_o

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че си просто леко изтупан от нафталина талант от отдавна забравеното риалити  „Стар Академи”?

В България всеки си говори каквото си иска. Каза ми го наскоро един много уважаван немски бизнесмен, който живее в България. Един казва, че си гей защото имаш чихуахуа. Втори се тупа в гърдите, че ти е продуцент, без да знае какво точно правиш,  за да „източи” някоя и друга комисионна от заблудени клиенти. Трети ти наднича в личния живот, за да може да го коментира от първо лице и трупа важност. Четвърти не знае с колко лъжички захар си пиеш чая, но твърди, че ти е приятел, а всъщност не би имал нищо против да сваля собствената ти жена, ако не си наблизо. Затова не трябва да обръщаш внимание с колко нафталин ще искат да те посипят, а колко силен е собствения ти аромат.

11807537_1091415684221957_8669321480514568572_o

 

Снимки: Mariana Tafrova

Редактор: Пепа Попова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)