Монако

Монако – една миниатюрна приказка без аналог

31 март 2019

Ако някога имате възможност да се потопите в приказната атмосфера на втората най-малка страна в света (след Ватикана) – Монако, то не я пропускайте, както казват късметлиите, успели да се докоснат до нея – това е преживяване, което не се забравя цял живот.

10259061_490431487725772_5202320924018164601_o-880x586

И тъй като заговорихме за размери, нека все пак ви впечатлим – цялата територия на конституционната монархия – княжество е с дължина 2 километра и 300 метра и широчина от 600 метра и може да бъде видяна спокойно от птичи поглед – най-високата точка е 163 м. в поножието на френския връх Анжел.

DSC09934

Но пък за каква красота говорим… Съвсем неслучайно Княжество Монако е наричан „раят на Средиземно море“, като съчетава едновременно екзотиката и слънчевите лъчи на Френската и Италианската ривиера. Това я превръща в една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цял свят, особено като имаме предвид и факта, че тук се намира и един от най-посещаваните курорти в Европа Монте Карло, популярен с блясъка, лукса и разкоша, който предлага (освен хазарта, да не забравяме и стандартния кръг от автомобилната Формула 1).

IMG_3244

DSC09811

Ако не броим посетителите, реалното население на Монако е около 37 00 зрители (по данни от 2010 година). От тях – 8000 са монегаски, 12 000 французи, 5000 италианци и по-малко гърци, немци, англичани, американци. Практически почти цялата площ на страната е разделена между четири района: Льо Роше (Скалата), Монте Карло, Ла Кондамин и Фонтвией.

CSD1-0037

Скалата е Старият град, а Монте Карло е вторият район на малката държава или т.нар. нов град. Основан е официално през 1866 година. Ла Кондамин е територията около пристанището. Фонтвией е наскоро застроен район, който възниква върху отвоювани от морето участъци.

IMG_3226

 

Като държавно устройство, Монако е княжество, конституционна наследствена монархия и се управлява от принц. Управляваща фамилия още от епохата на Средновековието е Грималди, която има генуезки корени и е най-дълго управляващата династия в света – от 1297 година до днес. Принц на Монако понастоящем е Алберт II, син на принц Рение и на принцеса Грейс, далеч по-позната като известната холивудска актриса Грейс Кели.

IMG_3254

И тъй като гражданство трудно се получава, то можете да разчитате на евентуално познанство с Негово величество, който има право веднъж в годината да даде такова на 10 души (защо пък да не сте вие). Законодателната власт принадлежи на княза и на Националния съвет, който се състои от 18 депутати и се избира на всеки пет години. Изпълнителната власт се осъществява на Правителствен съвет, начело на който стои министър-председател.

Монако градини

Няма как да подминем и данъците или по-скоро липсата на такива. Княжеството е една от малкото страни в света, в които не се събират такива, което пък я прави изключително притегателно място за редица милионери. Не е случайно, че доскоро в Монако живееха над 2000 милионери и страната държи голям дял от парите не само в Европа, но и на целия свят. Ако случайно и вие имате желание да завъртите бизнес там, то трябва да се съобразите с едно-единствено условие – един от учредителите на фирмата трябва да е коренен жител на Монако или т.н. монегаск (да е поне член на Управителния съвет, от което съответно да получава и част от доходите).

Океанографски музей Монако

Сред задължителните забележителности в Княжеството са Дворецът на принц Албер, Казино „Монте Карло“, Операта, Ботаническата градина, Океанографският музей… и още редица такива, тъй като, ако трябва да сме честни, то едва ли има нещо в Монако, което да не е впечатляващо. Или както вече казахме, ако някога имате възможност да се потопите в приказната атмосфера на втората най-малка страна в света (след Ватикана) – Монако, то не я пропускайте..

Фотограф: Наталия Бондаренко

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)