Russia Soccer WCup FIFA Congress

Мондиал 2026 в три държави

14 юни 2018

Общата кандидатура на САЩ, Канада и Мексико спечели домакинството на Световното по футбол през 2026 г. Това стана на конгреса на ФИФА в Москва след гласуване ден преди откриването на руския Мондиал, съобщава БТА.

За първи път три държави ще организират финалите. Мексико е първата страна, която за трети път ще приеме Световното – след 1970-а и 1986 г. САЩ – за втори (1994 г.).  Триото спечели убедително със 134 вота, а другият кандидат – Мароко, получи 65.

Първенството след 8 години ще е първото с 48 отбора. Така се планира 60 мача да се играят в САЩ и по 10 в другите две страни. Финалът ще е на стадион „Метлайф“ в Ню Джързи. Арената е сред най-новите и модерни в Щатите. Тя замени ст. „Джайънтс“. Там се играе предимно американски футбол – домакинстват нюйоркските „Джайънтс“ и „Джетс“.
Само САЩ осигури 8 милиона долара за кандидатурата, 6 от които дойдоха от местната футболна федерация. 23 стадиона само в САЩ ще кандидатстват за Мондиала. Много от тях са построени, но ще претърпят реконструкция, други ще се изграждат.

Градовете домакини ще са 16 – 10 в Щатите и по 3 Канада и Мексико. В страната на кленовия лист арените вече са определени – в Монреал, Торонто и Едмънтън. На юг пък са в Мексико Сити, Гуадалахара и Монтерей.
Според в. „Ню Йорк Таймс“ трите страни обещали на ФИФА рекордни приходи от 11 милиарда долара. Така всяка асоциация, която изпрати тим на Световното, ще получи най-малко $50 милиона.
Планираше се отборите да бъдат 48 и на следващия Мондиал в Катар, но предложението бе оттеглено и останаха 32, колкото са сега.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че догодина на изборния конгрес на централата ще се кандидатира за нов мандат.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)