Монетата от два лева официално заменя хартиената двулевка

Монетата от два лева официално заменя хартиената двулевка

27 ноември 2015

От 7 декември печатането на хартиената двулевка остава в историята. На нейно място Българската народна банка пуска в обръщение новата монета от 2 лева. Металната пара отново ще бъде с лика на Пайсий Хилендарски, като на лицевата й страна ще са обозначени номиналът и емисията й от настоящата година.

Двулевката тежи точно 9 грама, което е с половин грам повече от вече популярното сред българите левче. Тя е й по-голяма, за да затрудни максимално спекуланти да мамят в плащанията. Вътрешният кръг на монетата е от сплав със златист цвят, а външният пръстен е в сребристо. Монетата е отсечена в Монетния двор на България, но сплавите са закупени от Финландия.

dvulevka1

Смяната на банкнотата се изисква най-вече, защото парите трябва да обслужват равнището на цените. От 1999 година досега те са се покачили със 110%, като припомняме, че именно по същата причина през 2002 година БНБ замени и единия лев.

Монетният двор на Народната банка е подготвил 12 млн. монети, които да заменят двулевовата банкнота. Все пак последната ще продължи да бъде законно платежно средство за неопределен период от време или просто докато се изчерпи от портфейла ни. По статистически данни, в търговските банки и гражданите към настоящия момент има около 42 млн. хартиени двулевки.

Снимка: Poligraff.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)