0_4200_0_2800_one_Montmartre_Lagarde_16

Монмартър и Сакре Кьор – чиста проба Париж!

13 ноември 2017

Френската столица има неподражаем чар и атмосфера. Забележителностите й са безчет и с право се нарежда сред първите 5 най-посещавани градове в света.

Още по темата: Париж винаги е добра идея!

Освен най-известните места като Айфеловата кула, Лувъра, Версай, Парижката Света Богородица, Шанз Елизе, Триумфалната арка, Музеят Орсе, Дисниленд и т.н., в Париж непрекъснато се създават и нови забележителности, които трябва да бъдат видяни.

0_4200_0_2800_one_Montmartre_Lagarde_13

Още по темата: Триумф на утопията за Фондация Louis Vuitton в Париж (видео)

Такива например са сградата на Фондация Луи Вюитон, Музеят на декоративните изкуства, новата и свръх модерна зала Ла Сен музикал и много други нови предизвикателства. 

Още по темата: Ла Сен Музикал Париж – концертната топка, кацнала на кораб

0_4200_0_2800_one_marcolivierleblanc_0403

Но тук, в града на любовта, романтиката и победата има едно място, което най-ясно олицетворява атмосферата на Париж, което е артистично и ненадминато, което с усещанията си е вдъхновило създаването на едни от най-великите картини, което е чиста проба Париж. Досещате се сами, нали? Това е Монмартър. 

DSCN2278

Името му е възпяно в стотици стихове, артистичния му дух е ставал декор на не един филм, светско и в същото време артистично място, място на свободомислещите – модерно и в същото време старо и стойностно. Всъщност, Монмартът е име на хълм. Тове е най-високият хълм в Париж със своите 130 метра. Наименованието идва от Montmartre – Планината на мъчениците. На този хълм през 250 година е обезглавен епископ Сен Дьони, който днес е покровител на Франция.

DSCN2269

Из улиците на Монмартър, Париж

Монмартър е сякаш филмов декор, френски сцени, съставени от калдъръмени камъни, шарени мансарди и спираща дъха бяла базилика на върха.
Има причина, поради която Монмартър винаги е оживен. Този район, със своята история, със закътаните потайности, с издълбаните навеси, калдъръмени улички и оживени площади е любимо място не само на парижани, а и на туристите от цял свят.

0_4200_0_2800_one_montmartre_marcolivierleblanc_0356_RT_usesmall

На върха на хълма се издига красивата бяла базилика Сакре Кьор (Свято сърце Исусово), построена през 1874 година. Висока е 80 метра. Тя определено е с различна и нетипична архитектура. Притежава и една от най-големите и тежки камбани в света, монтирани в храм – цели 19 тона. Нейните звуци огласят милионната столица, а от хълма се разкрива най-красивата гредка към Париж.    

DSCN2261

Базиликата Сакре Кьор

DSCN2270

Базиликата Сакре Кьор с право често я наричат не църква, а скулптула. Архитектурата й е доста странна. Тя и малките занаятчийски магазини стимулират трафика и непрестанната активност на Монмартър. 

DSCN2277

Монмартър сякаш е магнит, с романтичните си места живописните сцени, стръмните и криволичещи улици, елегантно стареещите квартални и ъгловите кафенета.
Ярко боядисаните щори, вкусните пекарни, осветените стълби с газови лампи, уличните художници… Целият микс от усещания характеризират този очарователен квартал.
В миналото на Монмартър са се издигали множество вятърни мелници, защото на хълма ветровете са били най-силни. До днес е запазена само една, но затова пък най-прочутата – родното място на кан-кана, най-популярното кабаре в света – Мулен Руж. 

0_4200_0_2800_one_Abbesses_Lagarde_30

Разхождайки се из Монмартър, една по една се разкриват пред мен красивите градини на хълма и прекрасната гледка към Париж. Сякаш и аз, като героите на Полунощ в Париж се пренасям във времето на Бел Епок, когато тук се срещали бохемите, хората на изкуството…  

Реноар

Реноар

DSCN2257

Магазинчета със сувенири, пълни с малки Айфелови кули, музикални кутийки, плакати с Мулен Руж и стотици малки дрънкулки, задължително ме придърпват към себе си. Обичам малките сувенири. Романтичната архитектура ме връща във времето, когато тук са творили Винсент Ван ГогАмедео МодиляниАнри МатисЕдгар ДегаКлод Моне, а по-късно  Салвадор Дали, Пабло Пикасо и редица други големи и не толкова големи майстори на четката. 

0_7a27f_237922dc_XL

Надолу от Сакре Кьор  тесни улички отвеждат до площад Пигал – средище на нощния живот в Париж.
Не ми се тръгва. Толкова ми е парижко тук, но си обещах, че следващия път, когято дойда и аз ще грабна четката и боите и ще порисувам. Във въздуха има нещо, да знаете!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)