Пловдив, гробен комплекс

Монументален гробен комплекс предстои да бъде разкрит край Пловдив

20 август 2018

Монументален гробен комплекс предстои да бъде разкрит край Пловдив, след като от стана ясно, че археологическите разкопки на обекта ще продължат да бъдат финансирани.

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, районните кметове Димитър Колев и Костадин Димитров, общински съветници и други официални лица посетиха разкопките на Малтепе, съобщават от Община Пловдив на своята страница във Facebook. Археологът и директор на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов, който е ръководител на проучванията, запозна гостите с последните открития.

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

„Гробницата край Пловдив е уникална, тя е най-високата, открита на Балканите. Тепърва има да се проучва, за да знаем със сигурност за какво точно става въпрос. Ще продължим с проучванията”, сподели впечатленията си министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че това ще стане с подкрепата на държавата и на Община Пловдив, която финансира разкопките.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив благодарение на финансирането от Община Пловдив. Кметът инж. Иван Тотев заяви, че подкрепата за обекта ще продължи. Двамата с министър-председателя Бойко Борисов изразиха надежда Малтепе да разкрие напълно тайните си до есента на 2019-та година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата. Очакванията на археолозите са, че става въпрос за императорска гробница.

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

През последната седмица в могилата „Малтепе“ край село Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните балкански държави.

Откритите до момента глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Могила „Малтепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината – 26 м, като за нейното издигане са използвани над 80 000 кубически метра пръст.

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/ Facebook

Снимка: Община Пловдив/Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)