Мон Сен Мишел – Нормандското Абатство на приливите и отливите

14 май 2017

Има хиляди места по света и дестинации, които си заслужава да бъдат посетени. Но сред тях има такива, които спират дъха ти, които са ненадминати и преобръщат клетките ти, които те карат да си щастлив, че живееш и можеш да се докоснеш до тях. И Мон Сен Мишел е едно от тях. В него синтеза между сътворено от природата и сътворено от човешката ръка е невероятен. 

Мон Сен Мишел - мистичното абатство на Нормандия

Мон Сен Мишел – мистичното абатство на Нормандия

Магичното абадство на Нормандия има много имена – Абатството на приливите и отливите, Скалата сред морето, Докосването на Св.Михаил /името му в превод от френски означава Планината на Свети Михаил/, Мистерията на Нормандия… Виктор Юго го нарича „Пирамида в океана“. Но всички те не са достатъчни, за да опишат това творение на човека и природата.

С това място са свързани многобройни старинни легенди. Според една от тях през 708 година на архиепископ Обер се явил на сън Архангел Михаил. Недоверчивият епископ не обърнал внимание на знамението, тогава разгневеният небесен посланик го побутнал с пръст. В памет на това чудо се появила първата сграда – базиликата Свети Михаил (Сен Мишел). Онези, които не вярват на легендата, могат да проверят: върху черепа на свети Обер наистина има вдлъбнатина.
Според друга легенда двете скали са донесени от гиганти – родителите на Гаргантюа. Баша му Грангузие донесъл най-тежкия камък — Монт Томб, а майка му Гаргамел е довлякла Томбелен. Но гигантите се изморили и ги оставили край брега.

Мон Сен Мишел - Нормандското абатство на приливите и отливите

Мон Сен Мишел – Нормандското абатство на приливите и отливите

А за реалистите, трябва да споменем, че  в началото на VIII век след силна буря в тази част на Ла Манш се е променила бреговата ивица. Част от крайбрежните ливади и гори остават под водата, а след това били засипани с пясък. Два скалисти хълма остават да стърчат над водата, по-големият от които Мон Томб, преименуван впоследствие в Мон Сен Мишел, а по-малкият носи името Томбелен. Две столетия по-късно херцогъг на Нормандия предава Мон Сен Мишел на ордена на бенедиктинците, които създават абатство и започват мащабно строителство. И така се появява неописуемият град-остров, сякаш изникнал от водите и пясъците на океана.

Да се потопим в магията и мистиката, на приливите и отливите на Мон Сен Мишел…

Снимки: Rolf E. Staerk / Shutterstock

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)